Marketinški plan restorana: kako planirati strategiju oglašavanja?

Učinkovit marketinški plan za restoran ključ je njegovog uspjeha. Marketing u restoranskoj industriji je zahtjevan. U eri ogromne konkurencije, ne možete si priuštiti pogreške. Osim toga, proces razvoja strategije često može biti dug i kompliciran. Kako biste trebali pristupiti ovom zadatku da biste postigli uspjeh? Na koje medije se fokusirati? Predlažemo Vam!

Pristup marketingu – interni ili outsourcing?

Marketing za restorane usmjeren je na izgradnju imidža restorana i povećanje prodaje. Stoga ne zahtijeva samo znanje, već i fleksibilnost te stalnu pozornost na aktualne trendove. Marketinški plan za restoran možemo izraditi sami ili taj zadatak prepustiti stručnjacima.

Samostalno kreiranje reklame za restoran uključuje trošenje puno vremena. Konstantno proširivanje znanja, pripremanje materijala za društvene mreže i web stranice te moderiranje profila na raznim portalima vrlo je dugotrajan zadatak. Osim toga, učinak provedenih aktivnosti možda neće biti u potpunosti zadovoljavajući. Voditi kampanju samostalno – morate voditi računa o pogreškama koje radite.

Prepuštajući catering marketing u ruke stručnjaka, možemo računati na njihovu stručnu pomoć i iskustvo. Profesionalno pripremljene reklamne kampanje generirat će više narudžbi, a time i veću zaradu. Osim toga, kao vlasnici dobivamo više vremena za brigu o restoranu i sigurni smo da je marketing našeg objekta potpuno profesionalan.

Dobar marketing je neophodan

U današnje vrijeme bez dobrog marketinga nema ni dobre zarade. Tradicionalni letci ili banneri više nisu dovoljni za privlačenje kupaca. Današnji posjetitelji imaju velika očekivanja. Da bismo im izašli u susret, moramo doprijeti do njih ne samo izvrsnim proizvodom, već i kreativnim i učinkovitim oglašavanjem. Stoga se marketinške aktivnosti za ugostiteljski objekt trebaju provoditi s konstantnom učestalošću.

Bilo da to radite sami ili koristite pomoć stručnjaka, morate imati jasno postavljene strateške ciljeve restorana. Vrijedno je odrediti, između ostalog, koje pretpostavke želimo postići (kao što je sustavno privlačenje novih kupaca), u koje vrijeme (i oblik), s kojim proračunom.

Trebamo stalno biti u kontaktu s publikom i odgovarati na njihove potrebe. Dobar marketinški plan restorana također nije bez redovite analize konkurencije. Uz vlastite aktivnosti, vrijedno je obratiti pažnju i na ideje konkurentskih brendova. Oni su često odrednice trendova koje kupci žele.

Korporativni identitet

Prije započinjanja marketinških aktivnosti važno je zapamtiti uspostavljanje dosljednog vizualnog identiteta. Sastoji se prvenstveno od skupova specifičnih simbola, ponašanja i grafičkih oznaka koje razlikuju marku. Identitet omogućuje kupcima da se lako prisjete tvrtke i pripišu joj određene emocije. Bez ovog elementa, provođenje bilo kakvih marketinških aktivnosti bit će vrlo teško. Nedostatak dosljednosti u poruci rezultirat će iritacijom i frustracijom kod posjetitelja.

Definiranje ciljne skupine

Ništa manje važna od vizualnog identiteta nije dobro istražena ciljna skupina. To je ono što će nam kasnije pomoći da odaberemo najbolje komunikacijske kanale za naš restoran i odgovarajuće reklamne kreacije. Bez poznavanja ovog aspekta nećemo moći zadovoljiti potrebe naših gostiju, a prije svega nećemo znati gdje do njih doći. Ovisno o dobi naše publike, njihovom imovinskom stanju ili mjestu gdje žive, koristit ćemo drugačiji jezik i različite marketinške poruke. Definiranje ciljne publike stoga je bitan element u postizanju strateških ciljeva restorana.

Marketing – komunikacijski kanali koje treba imati na umu

Nakon što imamo dosljedan vizualni identitet, definiranu ciljanu publiku i dobro razrađen akcijski plan, možemo provesti marketinšku strategiju u djelo. U današnje vrijeme marketinške aktivnosti prvenstveno su usmjerene na područje društvenih medija. To uključuje: Facebook, Instagram, Linkedin, Tiktok ili Youtube. Također je vrlo važno imati vlastitu web stranicu ili posjetnicu na Google My Company.

Korištenje što većeg broja komunikacijskih kanala pomoći će nam da dosegnemo široku i raznoliku publiku. Veća prepoznatljivost dovest će više gostiju u restoran, a naš profit će rasti. Zahvaljujući aktivnostima na društvenim mrežama, također imamo priliku izgraditi snažnu vezu s našom publikom i stvoriti redovitu grupu kupaca.

Proračun za marketing

Marketinški proračun određuje aktivnosti koje možemo učiniti i njihov opseg. Proračun će također pomoći u određivanju konkurencije. Manji lokalni restoran neće konkurirati lancima, već objektima sličnog karaktera i veličine.

U svoj marketinški proračun dobro je uključiti potrošnju na: Google Ads i Facebook Ads. Ovi alati omogućit će vam da svojim oglašavanjem brzo i učinkovito doprete do relevantnih kupaca. Također se isplati uložiti u pozicioniranje web stranice i posjetnice Google My Company.

Marketinška strategija restorana – sažetak

Dobar marketinški plan neophodan je za uspješno vođenje restorana. Prilikom pripreme marketinške kampanje restorana moramo voditi računa o korporativnom identitetu, definiranju glavne ciljne publike, odabiru najboljih komunikacijskih kanala i konstruiranju proračuna. U reklamnim aktivnostima potrebno je konkurirati jednakim ili malo većim tvrtkama. Tek tada imamo pravu priliku parirati konkurenciji.