Vrijeme čekanja u restoranu – koliko dugo će gost biti strpljiv?

Brzina kojom se jelo poslužuje u restoranu jedan je od najvažnijih faktora prema kojem gosti ocjenjuju ugostiteljski objekt. Naravno, okus hrane, način posluživanja i pravilna usluga su važni, ali dugo čekanje na jelo može uništiti najbolje napore stručnjaka u kuhinji. Zato je važno osigurati da obroci budu posluženi što je brže moguće. Međutim, postavlja se pitanje: koje je prihvatljivo vrijeme čekanja na obrok u restoranu? Objašnjavamo!

Koja jela vrijedi čekati?

Ne postoje propisi koji određuju koliko vremena jelo u restoranu treba biti posluženo na stolu. To ovisi o vrsti jela ili, primjerice, o popunjenosti restorana ili dobu dana. Međutim, kao pravilo, vrijedi čekati na dobru hranu.

Može se pretpostaviti da, ako se obroci u restoranu pripremaju od nule i koriste svježe, neprerađene sastojke, vrijeme čekanja može biti oko 30-45 minuta. Kraće vrijeme čekanja moguće je kada je jelo – ili dio njega – pripremljeno unaprijed i samo čeka na podgrijavanje.

Naravno, najkraće vrijeme čekanja trebalo bi se odnositi na predjela – ona bi trebala biti dostavljena na stol što je brže moguće, po mogućnosti u roku od 10 minuta od preuzimanja narudžbe.

klienci restauracji, którzy dostali swoje zamówienie

Informiranje o vremenu čekanja

Pri vođenju ugostiteljskog objekta, vrijedi obratiti pažnju na precizno informiranje gostiju koliko će morati čekati na posluživanje hrane. To može učiniti osoblje restorana, ali mnogo je bolje da se te informacije daju u pisanom obliku – u jelovniku.

Na primjer, dovoljno je navesti da se sva jela s jelovnika pripremaju na licu mjesta, što znači vrijeme čekanja od oko 30 minuta. Može se također navesti da kod odabranih jela to vrijeme može biti duže. Naravno, ako se vrijeme čekanja na jelo produži, gost bi trebao biti upozoren – konobar može, na primjer, ponuditi dodatno predjelo.

Također je dobra ideja poboljšati proces rezervacije stolova odabirom rezervacijskih sustava za objekt. Koliko dugo će gost biti strpljiv ovisi o njihovom pristupu. S jedne strane, ne nedostaje gostiju koji, svjesni jedinstvenosti posluženog jela, mogu biti strpljivi. S druge strane, ne nedostaje gostiju koji su ljuti već 10-15 minuta nakon narudžbe.

Informiranje o kašnjenjima u posluživanju hrane

Ako voditelj smjene zna da može doći do kašnjenja, trebao bi što prije upozoriti goste. Moraju biti svjesni, na primjer, da su problemi posljedica privremenih tehničkih poteškoća uzrokovanih, na primjer, nedostatkom električne energije.

Najvažnije za brzinu posluživanja hrane u restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu je dosljednost komunikacije i protok informacija između konobara i kuhinje. Vrijedi se pobrinuti za učinkovit sustav rezervacija i protok podataka. Kada se narudžba preda, te informacije bi trebale digitalno – a ne zastarjelim putem, na papiru – stići i do voditelja koji nadzire posluživanje i do glavnog kuhara. U tu svrhu preporučljivo je koristiti provjereni sustav sveobuhvatnog upravljanja narudžbama RePOS od Restaumatica.

Važno je koristiti proizvode koji su dostupni na licu mjesta. Velika je pogreška imati obroke na jelovniku čiji sastojci nisu dostupni u spremištu.

klientka czekająca długo zna swoje zamówienie w restauracji

Zašto je vrijeme važno?

Posjet restoranu za goste nije samo prilika da pojedu – često neobičan – obrok, već i prilika za druženje ili zajedničko slavlje. Svako kašnjenje utječe na ukupnu ocjenu posjeta i razinu samog objekta. Stoga je vrijeme pripreme i dostave obroka jednako važno kao i okus ili izgled jela.

U tom kontekstu vrijedi razmotriti, na primjer, metodu jednostavnog jelovnika. Pogreška može biti previše prošireni jelovnik  ili uvođenje obroka koje objekt nije u stanju pripremiti učinkovito i brzo. Nažalost, to je način da se izgubi potencijalni gost koji će, povrh toga, vjerojatno spomenuti da dotični restoran nema veze s profesionalizmom u gastronomiji.

Ako se ugostiteljski objekt oslanja na jednostavna, nekomplicirana jela i ne funkcionira kao ekskluzivan objekt, vrijedi se pobrinuti za pripremu nekih od jednostavnijih obroka – poput popularnih juha. Jednostavno održavanjem na odgovarajućoj razini temperature, brzina posluživanja za stolom je znatno povećana.

Zanimljivo i moderno rješenje je uvođenje sustava samoposluživanja u ugostiteljske objekte. Mjesta koja nude takve mehanizme za naručivanje također omogućuju gostima da plate svoju hranu izravno s aparata, što rezultira kraćim vremenom čekanja.

Što ako trebate druga rješenja za ubrzavanje obrade narudžbi? Razmislite o povećanju osoblja – više zaposlenika može vam pomoći u posluživanju više gostiju u kraćem vremenu. U širem opsegu, to bi trebalo donijeti opipljive koristi.

Vrijeme čekanja u restoranu – što vrijedi znati?

Vrijeme dostave obroka treba promatrati kao čimbenik koji utječe na ukupnu ocjenu restorana – kao i okus ili izgled hrane. Stoga bi trebalo postojati mehanizmi koji se brinu o gostu kako ne bi osjećao nervozu zbog čekanja na obrok. Ako je gost zadovoljan brzinom dostave jela, može ostaviti pozitivnu recenziju o restoranu na web stranici ili u anketi za ugostiteljstvo.

Eksperimentalno rješenje – ali vrlo zanimljivo za objekte s dovoljno kapaciteta – moglo bi biti posluživanje gostima  grickalice dok čekaju na pravo jelo. Vrijedi dodati element iznenađenja, npr.  posluživanje grickalica iz različitih dijelova svijeta – npr. s opisima – daje gostima zanimljiv izgovor za razgovor i uspoređivanje okusa, tako da vrijeme čekanja na pravo jelo može brže proći. U takvoj situaciji, čak i spomenutih pola sata može se pokazati iznenađujuće kratkim.