Gastronomski softver i programi: kako mogu pomoći?

Gastronomski softver olakšava vođenje ugostiteljskog posla. Oni doprinose većoj učinkovitosti vezanoj uz rad prostora. U čemu točno može pomoći softver za ugostiteljstvo? Tko će od njih poboljšati upravljanje restoranom i računati na veću zaradu od prodaje?

Vrste programa koji se mogu naći u restoranu

U želji da svom restoranu pružite pravi program usluživanja hrane, vrijedi provjeriti ponudu pouzdanih dobavljača. Pri odabiru određenog programa također se ponajprije trebate voditi potrebama Vašeg lokala – oni trebaju biti prilagođen specifičnostima vašeg restorana. Među najčešće korištenim programima za ugostiteljstvo o čijoj kupnji vrijedi razmisliti su:

  • programi za blagajne;
  • skladišni programi i pisači bonova;
  • programi dostave i naručivanja.

Programi za blagajne

Svrha programa za blagajne je pomoći u pružanju cjelovite korisničke usluge – od otvaranja stola i preuzimanja narudžbe do ispostavljanja računa. Ovim vrstama programa za restorane može se upravljati na različitim uređajima: stolno računalo u dvorani, prijenosno računalo, tablet ili ekrani osjetljivi na dodir koji se ponekad postavljaju na stolove. Oni čine sustav naplate narudžbi, komunikaciju uslužnog osoblja s kuhinjom, objedinjavanje i distribuciju računa te izdavanje računa puno učinkovitijim.

Ova vrsta catering softvera također daje vrijedne informacije i statistike o učestalosti naručivanja različitih jela, intenzitetu posjeta gostiju u određenim vremenskim intervalima ili popularnosti pojedinih stolova.

Skladišni programi

Skladišni programi omogućuju kontrolu zaliha proizvoda i brzu provjeru informacija o nedostatku i manjku sastojaka jela koja se pripremaju u restoranu. Njihova funkcija je također izračunati potražnju restorana za određeni dan u tjednu, au slučaju naprednih skladišnih programa i automatsku narudžbu proizvoda koji nedostaju kod stalnih dobavljača.

Važan element skladišnog programa su printeri za kupone postavljeni na mjestima pripreme (u kuhinji, na šanku). Koriste se za ispis kupona za narudžbe, koji trenutno obavještavaju kuhinjsko osoblje da je određena narudžba izvršena. To kuharu daje više vremena za pripremu jela, čime se smanjuje vrijeme čekanja na obradu narudžbe.

Sustavi naručivanja i dostave

Jedan od glavnih i težih izazova za svakog ugostitelja je logistika i obrada narudžbi s dostavom. U ovom slučaju, vrlo korisna vrsta ugostiteljskog softvera su programi za dostavu. Omogućuju Vam slijedeće:

  • izračun okvirnog vremena čekanja za narudžbu – to je korisna informacija i za kupca i za dobavljača;
  • kreiranje i praćenje tečajeva – automatski unos adrese narudžbe, kontakt podataka primatelja, odabranog oblika plaćanja;
  • navigacija vozača – sustav naručivanja za restorane trebao bi imati ugrađenu navigaciju koja odabire najbrži put do primatelja i procjenjuje vrijeme putovanja;
  • automatsko prikupljanje plaćanja – omogućuje obradu transakcije kroz program, čineći obradu naloga brzom i učinkovitom;
  • izvješćivanje o radu vozača – ova opcija omogućuje ugostitelju ili voditelju restorana da provjeri učinke rada vozača i provjeri eventualne probleme s narudžbom prijavljene od strana (kupca i dobavljača).

Softver za restorane – zašto je potreban?

Pružanje dobrog softvera za restorane nešto je o čemu bi svaki ugostitelj trebao razmišljati. Glavna prednost softvera za restorane je da automatizira mnoge procese uključene u vođenje i upravljanje restoranom. Automatizacijom štedite puno vremena, novca i energije svojih zaposlenika. Također ima pozitivan učinak na odnose s kupcima zahvaljujući smanjenom vremenu čekanja na obroke, učinkovitoj dostavi narudžbi ili sustavu plaćanja bez muke.

Programi usluživanja hrane omogućuju vam bolje planiranje isporuke proizvoda, kontrolu inventara, pojednostavljenje procesa naručivanja, dostave i plaćanja, učinkovito upravljanje osobljem, poboljšanje procesa rezervacije i kontakta s kupcima. Ovo su opipljive koristi koje vam omogućuju da bolje izradite svoje poslovne planove i pretvorite ih u opipljivu dobit od vođenja vašeg restorana.

Prilikom odabira dobavljača softvera za ugostiteljstvo vodite se njegovim iskustvom i ocjenama korisnika. Za nas je zadovoljstvo kupaca najvažnije. Zato im pružamo vrhunski, sveobuhvatan sustav za upravljanje prodajom i online narudžbama. Zahvaljujući ovakvim rješenjima, upravljanje poslovanjem restorana puno je učinkovitije.

Program usluživanja hrane – sažetak

Svaki od gore navedenih softverskih programa za ugostiteljske usluge ima ulogu u boljem upravljanju poslovanjem:

  • programi za registraciju blagajni pomažu u pružanju sveobuhvatne korisničke usluge;
  • skladišni programi omogućuju automatsku kontrolu zaliha proizvoda;
  • sustavi naručivanja i dostave optimiziraju logistiku i ispunjenje narudžbi s dostavom.

Dobro dizajniran softver za posluživanje hrane dodaje vrijednost svakom restoranu, olakšavajući život vlasnicima, upraviteljima, zaposlenicima, dobavljačima i, na kraju, kupcima.