Zatvaranje restorana: koje pogreške mogu dovesti do kolapsa?

Zatvaranje restorana zbog grešaka briga je svakog vlasnika restorana. Kako voditi restoran da izbjegne njegovu preranu propast? Prije svega, važno je imati dobre planove za vođenje svog poslovanja. Na što posebno treba obratiti pozornost kako ne bi došlo do zatvaranja vašeg restorana? Dajemo Vam savjet!

Nedovoljan kapital za poslovanje

Jedan od glavnih faktora koji može dovesti do propasti restorana su financijski problemi. Zbog toga je posebno važno imati dovoljno kapitala za gastronomski biznis. To je zato što je prerano zatvaranje restorana često posljedica podcjenjivanja troškova otvaranja lokala i precjenjivanja očekivanih prihoda. O likvidnosti restorana u početnoj fazi njegovog rada svaki ugostitelj treba voditi računa s posebnom pažnjom.

Kako voditi restoran da izbjegnete financijske probleme? Osobito na početku vođenja restorana iznimno je važno obratiti pažnju na pedantno (i pažljivo) vođenje proračuna restorana. Stoga je vrijedno, na primjer, pažljivo kontrolirati količinu kupljene hrane (rasipanje je jedan od glavnih grijeha ugostitelja!) ili potražiti dobavljače koji nude ne samo visokokvalitetne proizvode, već i konkurentne cijene.

Nedostatak marketinških aktivnosti

Vođenje restorana zahtijeva brigu o kvaliteti poslužene hrane, odgovarajuću uslugu gostima i vješto upravljanje proračunom. Također je potrebno restoranu osigurati odgovarajuće marketinške aktivnosti koje će pridonijeti boljoj promociji i prepoznatljivosti. U tu svrhu vrijedi angažirati menadžera koji poznaje marketinšku industriju ili koristiti profesionalnog pružatelja takvih usluga. Uostalom, samostalno provođenje marketinških aktivnosti može biti ne samo neučinkovito (u nedostatku dovoljnog znanja o učinkovitim metodama oglašavanja), već i dugotrajno.

Koje marketinške aktivnosti vrijedi poduzeti kada vodite restoran? Prva skupina njih je tradicionalno oglašavanje, kao što su banneri, oglasi ili jumbo plakati postavljeni u urbanom prostoru (uglavnom u blizini objekata). Druga skupina su sve aktivnosti vezane uz Internet marketing. Uključuju:

  • Google oglasi (Google oglasi);
  • Pravilno optimizirana web stranica;
  • vješto održavanje profila restorana na društvenim mrežama;
  • plaćene reklamne kampanje na Facebooku.

Neadekvatna kontrola zaliha

Izuzetno važan aspekt vođenja računa o budžetu restorana je pravilna kontrola zaliha. Neodgovarajuće upravljanje proizvodima na zalihama može rezultirati kupnjom u zadnji čas (često po višoj cijeni) i bačenim proizvodima (osobito onima s kraćim rokom trajanja). Problemi s logistikom i nabavom stoga imaju vrlo snažan utjecaj na održavanje profitabilnosti i tržišne pozicije restorana.

Neadekvatna kontrola inventara u restoranu također može rezultirati nestašicom određenih sastojaka. Ako su dio najpopularnijih jela – njihov će nedostatak rezultirati nezadovoljnim kupcima.

Neatraktivna lokacija

Od velike važnosti za uspjeh restorana je njegova lokacija. Teško je zamisliti da će restoran biti uspješan ako se nalazi u opasnom susjedstvu, na primjer. Prilikom odluke o otvaranju restorana potrebno je stoga odabrati optimalnu lokaciju za to. Prilikom odabira lokacije vrijedi obratiti pažnju, između ostalog, na gustoću prometa, estetiku prostora ili udaljenost od najbližeg stambenog naselja. Također je važno hoće li lokacija omogućiti sadržaje za goste restorana, poput otvaranja ljetne bašte tijekom toplijih mjeseci.

Neprilagođenost ponude kupcima

“Naš kupac, naš gospodar” – moto je kojeg morate imati na umu kada imate svoj gastronomski posao. Uostalom, vođenje restorana zahtijeva prilagođavanje ponude potrebama vaših kupaca. U praksi to znači dobro poznavati ukuse gostiju koji posjećuju lokal. Između ostalog, vrijedi znati njihova omiljena jela na jelovniku, veličinu porcija koje biraju, preferirani način pripreme ili posluživanja pojedinih jela te prosječni iznos koji potroše prilikom posjeta restoranu. Važan izvor saznanja o preferencijama kupaca su recenzije koje ostavljaju o restoranu na internetu. Oni mogu biti važna povratna informacija za ugostitelja, govoreći po čemu gosti cijene restoran i koje nedostatke, ako ih ima, ističu.

Nedostatak poštovanja prema posjetiteljima

Nedostatak poštovanja prema gostima može rezultirati brzom propašću restorana. Kao u svakom poslu, tako je iu gastronomiji jedan od prioriteta kvalitetna usluga korisnicima i kulturno reagiranje na nepovoljne komentare. Čak se može susresti i mišljenje da su propisno tretirani gosti restorana sposobniji prihvatiti određene greške (kao što je produženo vrijeme čekanja na jelo ili izostanak omiljenog jela).

Kako osigurati da restoran prema gostima uvijek postupa s dužnim poštovanjem? Najvažnije je pravilno odabrati zaposlenike kojima neće trebati ponavljati koliko je važno biti ljubazan prema gostima restorana. Također se isplati ulagati u tečajeve za konobare, omogućujući osoblju da se educira u umjetnosti posluživanja gostiju i posluživanja hrane.

Loša procjena troškova restorana

Zatvaranje restorana može biti uzrokovano lošom procjenom troškova održavanja lokala. Posebno je to ozbiljan problem na početku vođenja restorana, kada često prevlada pretjerani optimizam, a ne hladna financijska računica. Podcjenjivanje investicijskih troškova jedna je od najozbiljnijih, ali i najčešćih pogrešaka ugostitelja početnika. Pri procjeni očekivanih troškova poslovanja restorana vrijedi se voditi realizmom i uvijek u rezervi imati određeni “financijski jastuk” koji se u hitnim slučajevima može dosegnuti u lošijim razdobljima poslovanja.

Nema želje za učenjem

Nespremnost na učenje i sukcesivno širenje vlastite kompetencije vrlo je loša osobina – pogotovo u tako dinamičnoj industriji kao što je gastronomija. Stoga je važno da se svaki vlasnik restorana stalno usavršava u vođenju svog posla. Izvori učenja mogu biti komentari kupaca (vrijedi s njima razgovarati uživo i redovito čitati recenzije na internetu), ali i pohađanje tečajeva ili sajmova. Također je vrijedno posegnuti za specijaliziranom literaturom za određenu industriju. Vlasnik restorana treba znati da bez obzira na staž vođenja restorana uvijek treba imati mjesta za nova znanja.

Pouzdano sastavljanje ugovora

Sastavni dio svakog poslovanja je sklapanje ugovora s izvođačima, zaposlenicima ili kupcima. Prilikom vođenja restorana posebnu pozornost treba posvetiti osiguravanju poštenih ugovora o radu za vaše osoblje i pravilnom sastavljanju ugovora o najmu prostora. Svaki dokument treba pažljivo pripremiti, po mogućnosti od strane odvjetnika. Ne zaboravite da vas loše sastavljen ugovor može dovesti u nevolju.

Pogreške koje dovode do propasti restorana – sažetak

Ako želite izbjeći prerano zatvaranje restorana, morate se čuvati nekoliko ključnih pogrešaka. To uključuje osiguravanje premalog kapitala za poslovanje, nepoduzimanje radnji.