Timpul de așteptare într-un restaurant – cât timp va avea răbdare un client?

Viteza cu care este servit un fel de mâncare într-un restaurant este unul dintre cei mai importanți factori după care un client judecă un local. Desigur, gustul mâncării, modul în care este servită sau servirea corectă sunt toate importante, dar așteptările lungi pentru un fel de mâncare pot submina cele mai bune eforturi ale experților din bucătărie. De aceea, este atât de important să ne asigurăm că mesele sunt servite cât mai repede posibil. Cu toate acestea, aici se pune întrebarea: care este un timp de așteptare acceptabil pentru o masă într-un restaurant? Noi vă explicăm!

Ce feluri de mâncare merită să așteptați?

Nu există reglementări care să indice la ce oră ar trebui să fie servite la masă felurile de mâncare într-un restaurant. Acest lucru depinde de tipul mesei sau, de exemplu, de gradul de ocupare a restaurantului sau de momentul din zi. Cu toate acestea, ca regulă generală, merită să aștepți pentru o mâncare bună.

Se poate presupune că, dacă mesele dintr-un restaurant sunt pregătite de la zero și folosind ingrediente proaspete, neprocesate, timpul de așteptare într-un restaurant poate fi de aproximativ 30-45 de minute. Un timp de așteptare mai scurt este posibil atunci când felul de mâncare – sau o parte din el – a fost pregătit în avans și așteaptă doar să fie reîncălzit, de exemplu.

Bineînțeles, cel mai scurt timp de așteptare ar trebui să se aplice antreurilor – acestea ar trebui să fie livrate la masă cât mai repede posibil, de preferință în aproximativ 10 minute de la preluarea comenzii.

klienci restauracji, którzy dostali swoje zamówienie

Informarea cu privire la timpii de așteptare

Atunci când conduceți o unitate de catering, merită să acordați atenție informării oaspeților cu exactitate despre cât timp trebuie să aștepte pentru ca mâncarea să le fie servită. Acest lucru poate fi făcut de personalul restaurantului, dar este mult mai bine să puneți aceste informații în scris – pe meniu.

De exemplu, este suficient să se precizeze că toate felurile de mâncare din meniul unui anumit restaurant sunt pregătite pe loc, ceea ce se traduce printr-un timp de așteptare de aproximativ 30 de minute. De asemenea, se poate specifica faptul că timpul de așteptare poate fi mai mare pentru anumite feluri de mâncare. Desigur, dacă timpul de așteptare pentru un fel de mâncare se prelungește, clientul ar trebui să fie avertizat – chelnerul poate, de exemplu, să ofere un antreu suplimentar.

De asemenea, este o idee bună să simplificați procesul de rezervare a mesei prin alegerea unor sisteme de rezervare pentru local. Cât timp va avea răbdare un client depinde de atitudinea sa. Pe de o parte, nu lipsesc oaspeții care, conștienți de caracterul unic al felului de mâncare servit, sunt capabili să aibă răbdare. Pe de altă parte, nu lipsesc nici oaspeții care, la 10 sau 15 minute după ce au plasat comanda, sunt deja iritați.

Informarea cu privire la întârzierile în servirea alimentelor

În cazul în care șeful de tură știe că pot apărea întârzieri, acesta trebuie să avertizeze clienții cât mai curând posibil. Aceștia trebuie să fie conștienți, de exemplu, că problemele se datorează unor dificultăți tehnice temporare cauzate, de exemplu, de lipsa de energie electrică.

Cel mai important pentru rapiditatea servirii mâncării într-un restaurant sau într-o altă unitate de catering este coerența comunicării și fluxul de informații între ospătar și bucătărie. Merită să aveți grijă de un sistem de rezervare și de un flux de date eficient. Atunci când se plasează o comandă, această informație ar trebui să ajungă în mod digital – și nu arhaic, pe o bucată de hârtie – atât la managerul care supraveghează servirea, cât și la bucătar. În acest scop, se recomandă utilizarea sistemului de comenzi unice RePOS de la Restaumatic, care a dat dovadă de eficiență dovedită.

Este important să se utilizeze produse care sunt disponibile la fața locului. Este o mare greșeală să aveți în meniu mâncăruri ale căror ingrediente nu sunt disponibile.

klientka czekająca długo zna swoje zamówienie w restauracji

De ce este importantă sincronizarea?

O vizită la un restaurant nu este doar o ocazie pentru clienți de a mânca o masă – adesea neobișnuită -, ci și o ocazie de a se întâlni sau de a sărbători împreună. Orice întârziere afectează evaluarea generală a vizitei și nivelul localului în sine. Prin urmare, timpul de pregătire și de livrare a mesei este la fel de important ca și gustul sau aspectul felului de mâncare. 

În acest context, merită luată în considerare, de exemplu, metoda meniului simplu. Poate fi o greșeală să se extindă prea mult intrările sau să se introducă mese pe care unitatea nu este în măsură să le furnizeze eficient și rapid. Din păcate, aceasta este o modalitate ușoară de a pierde un potențial client care, în plus, este posibil să menționeze că restaurantul în cauză are puține lucruri în comun cu profesionalismul gastronomic. 

Dacă o unitate de catering se bazează pe mese simple, necomplicate și nu funcționează ca o unitate exclusivistă, merită să aveți grijă să pregătiți unele dintre mesele populare – cum ar fi supele populare. Prin simpla menținere a acestora la un nivel de temperatură adecvat, viteza cu care sunt servite la masă este cu siguranță crescută. 

O soluție interesantă și modernă este introducerea sistemelor de autoservire în unitățile de catering. Punctele de vânzare care oferă astfel de mecanisme de comandă permit clienților să plătească mâncarea direct de la aparat, ceea ce duce la reducerea timpilor de așteptare.

Și dacă aveți nevoie de alte soluții pentru accelerarea procesării comenzilor? Luați în considerare mai mult personal – mai mult personal vă poate ajuta să serviți mai mulți clienți în mai puțin timp. Pe o scară mai largă, acest lucru ar trebui să aducă beneficii tangibile. 

Timpii de așteptare în restaurante – ce merită să știți?

Timpul de livrare a mesei ar trebui privit ca un factor care afectează ratingul general al unui restaurant – la fel ca și gustul sau aspectul mâncării. Prin urmare, ar trebui să existe mecanisme care să aibă grijă de client, astfel încât acesta să nu se simtă iritat de așteptarea mesei. Dacă clientul este mulțumit de rapiditatea cu care i se livrează felul de mâncare, acesta poate oferi restaurantului o recenzie complimentară pe site-ul web sau într-un sondaj de catering.

O soluție experimentală – dar care este foarte interesantă pentru unitățile care dispun de suficiente facilități – ar putea fi aceea de a servi clienților mici gustări în timp ce aceștia așteaptă felul de mâncare propriu-zis. Merită să se adauge un element de surpriză, de exemplu. Servirea de gustări din diferite părți ale lumii – de exemplu, cu descrieri – oferă clienților o scuză interesantă pentru a discuta și a compara aromele, astfel încât timpul de așteptare pentru mâncărurile propriu-zise să treacă mai repede. Într-o astfel de situație, chiar și jumătatea de oră menționată mai sus se poate dovedi surprinzător de scurtă. 

📞 Telefonul: +40 774-565-249
✉️ E-mail: romania@restaumatic.com
🔗 Facebook: https://www.facebook.com/restaumaticromania/