RESTAURANT VIRTUAL: CLOUD ȘI DARK KITCHEN. NOUL TREND DE AFACERI

72% dintre clienți au declarat că au comandat mâncare online cel puțin o dată în acest an. Pentru 70% dintre ei, nu contează dacă restaurantul este o unitate cu servicii complete sau doar o bucătărie. Popularitatea Cloud Kitchen crește pe zi ce trece. Ce este o bucătărie virtuală și cum funcționează? Vom explicăm mai jos.

Ce este o bucătărie virtuală?

Bucătăria virtuală este un concept care se bazează pe vânzarea de mâncăruri pe internet cu livrare. Aceasta înseamnă că vizitatorii nu pot mânca la mesele din restaurante. Singurul lucru real al mesei virtuale este bucătăria în care se prepară mâncarea. Clienții nici măcar nu trebuie să fie conștienți de locația bucătăriei. Sistemul de livrare sau aplicația care este creată special pentru a comanda mâncare este cea mai importantă.

Un restaurant virtual poate fi amenajat în: 

  • restaurant staționar, 
  • bucătărie comercială,
  • food truck

Food truck-urile și bucătăriile staționare pot servi, pe lângă preparatele proprii, și preparate de la alte restaurante. Acest lucru este diferit de bucătăriile comerciale, deoarece acestea servesc doar la prepararea mâncărurilor.

Avantajele utilizării bucătăriei virtuale

Începerea unei noi afaceri sub forma unui “cloud kitchen” este adesea mai profitabilă decât începerea unei afaceri tradiționale. Proprietarii restaurantelor virtuale apreciază flexibilitatea conceptului, costurile mai mici și condițiile de lucru mai confortabile. În plus, restricțiile impuse restaurantelor virtuale diferă de cele care se aplică restaurantelor fizice. Prin urmare, este mai sigur în cazul unor noi restricții pandemice.

Restaurante Dark Kitchen 

Conceptul de bucătărie virtuală reunește diverse francize într-o singură locație. Se prepară mâncăruri de la mai multe branduri în același timp. În plus, “Dark Kitchen” permite completarea comenzilor de la alte restaurante care nu pot fi făcute din cauza supraîncărcării acestora. 

Reducerea costurilor

Este important de reținut că bucătăriile virtuale sunt mai puțin costisitoare decât cele tradiționale. Închirierea unei locații  nu va avea taxe mari. De asemenea, nu trebuie să cheltui bani pe decor sau să plătești personalul de serviciu.

Mai mult confort și igienă la locul de muncă

Se pare că acest concept de muncă reduce numărul de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească angajații. Sarcina principală este doar de a pregăti și de a livra mâncarea. De asemenea, este nevoie de mai puțin timp pentru a angaja personal nou.

Bucătărie virtuală: Ce trebuie să știi? 

Înainte de a începe o nouă afacere folosind conceptul de bucătărie virtuală, trebuie să îți amintești aspecte importante, cum ar fi: 

  1. Formalități – formalitățile necesare pentru a crea o bucătărie virtuală sunt aceleași cu cele necesare pentru a deschide un restaurant fizic. Procesul de înființare a unei mici afaceri nu este dificil. Trebuie să îți amintești să o înregistrezi mai întâi și să te ocupi de cerințele de admitere.
  2. Locația – în primul rând, asigură-te că este vorba de o amenajare adecvată. Asigură-te că toată lumea are un spațiu adecvat pentru a lucra confortabil. De asemenea, verificarea modului în care se comportă preparatele în timpul livrării este esențială. Mai mult, nu uita că locația pe care o alegi trebuie să aibă acces bun la zonele de livrare.
  3. Sistemul convenabil, rapid și fiabil de comenzi pentru restaurante îți va permite să maximizezi productivitatea printr-o varietate de opțiuni utile. Va permite să reduci costurile, să extinzi clientela și să atragi clienți noi. Își putem crea un website nou, cu un sistem de comenzi online sau putem integra sistemul într-un website deja existent.
  4. Sistem RePOS profesional – poți gestiona restaurantul folosind o singură aplicație. Sistemul permite să accepți comenzi de pe mai multe canale, inclusiv telefonic, online și din aplicația mobilă. Interfața instrumentului este simplă și intuitivă. Drept urmare, vei avea acces mai rapid la informațiile importante.
  5. Strategia de marketing și planul de afaceri – ai nevoie de ele ca de o componentă crucială pentru a lansarea restaurantului.
  6. Bucătărie bine echipată – calitatea mâncărurilor este influențată de aparatele și echipamentele din bucătărie, așa că asigură-te că investești în ele. 
  7. Meniul simplu și coerent este elementul principal care influențează deciziile consumatorilor. Asigură-te că este simplu de urmat.

Rezumat 

Chiar dacă operarea unui restaurant virtual este o inversare a modelului tipic al unui restaurant, acesta trebuie să îndeplinească totuși condițiile esențiale pentru a începe o afacere în domeniul alimentar. Un plan de afaceri adecvat și detaliat, o piață țintă bine definită și o bucătărie suficient de bine echipată reprezintă baza. Angajații care știu să gătească sunt, de asemenea, esențiali. Acum, cu aceste cunoștințe, poți domina cu ușurință  piața culinară de pe internet.