Rezervacija stola u restoranu: kako pojednostaviti proces rezervacije?

Upravljanje restoranom je pravi izazov – pogotovo kada je popularan. Problemi s nedostatkom mjesta ili predugim redovima ispred ulaza mogu se riješiti učinkovitim i brzim sustavom rezervacije stolova. Ovim rješenjem profitiraju i kupci i restoran. Koji rezervacijski sustav za restoran odabrati, kako njime upravljati i zašto se isplati ulagati u njega? Provjerite!

Kako pojednostaviti proces rezervacije?

Učinkovit i dobro funkcioniran rezervacijski sustav povoljno je rješenje za osoblje restorana i same goste. Unaprijed rezervirani stolovi pomažu odrediti stopu popunjenosti restorana, kao i broj gostiju određenog dana, te vam omogućuju da se pripremite za gust promet. U organizaciji rada cjelokupnog osoblja pomaže i dobro promišljen sustav rezervacije stolova. Kuhari mogu prilagoditi jela zahtjevima kupaca, a konobari mogu bolje pripremiti stolove i učinkovitije poslužiti goste u sobi. Sustav rezervacija uvelike poboljšava korisničko iskustvo i može povećati prihod restorana.

Kakav je postupak rezervacije stola?

Ovisno o sustavu koji restorani imaju – gosti mogu rezervirati stolove na nekoliko načina:

  • tradicionalno – osobnom ili telefonskom rezervacijom stola u restoranu;
  • putem društvenih mreža – stol se može rezervirati putem poruke poslane na društveni profil dotičnog restorana. Ako primijetite da se vaši klijenti rado odlučuju za ovaj oblik komunikacije, vrijedi postaviti poseban niz poruka (npr. na Facebooku) koji će im omogućiti još učinkovitiju rezervaciju;
  • putem online sustava za rezervaciju – sve više objekata odlučuje se za online sustav za rezervaciju stolova. Dobavljači ove vrste softvera pružaju ugostiteljima niz rješenja za učinkovito upravljanje rezervacijskim sustavom.

Sustavi za rezervacije – koji odabrati za restoran?

Koji sustav rezervacija odabrati? Sve ovisi o profilu restorana i našim potrebama. Na tržištu postoji mnogo rješenja koja možemo prilagoditi individualnim zahtjevima. Ključni čimbenik koji određuje izbor je pronaći sustav koji će sadržavati sve funkcije koje nas zanimaju. Posebno je vrijedno obratiti pozornost na:

  • usklađivanje funkcionalnosti s veličinom poslovanja – prevelik ili premalen izbor opcija (značajki) sustava može se pokazati kao prepreka;
  • dostupnost izvješćivanja koja pomažu u kontroli prihoda;
  • dostupnost predloženih rješenja – sustav treba biti otvoren 24 sata, 7 dana u tjednu (za korisnike računala i mobilnih uređaja);
  • mogućnost proširenja i integracije različitih sustava plaćanja.

Sustav rezervacija – pogodnosti za kupca

Rezervacijski sustav nije samo niz pogodnosti za vlasnike restorana, već prije svega velika pogodnost za goste. Učinkovitim i djelotvornim sustavom gosti mogu samostalno odabrati najbolji datum i vrijeme za svoju rezervaciju. Zato je jako važno imati sustav s mogućnošću rezerviranja 24 sata dnevno. Korisnici koji imaju mogućnost slobodnog planiranja lakše se odlučuju za korištenje usluga lokala. Također su spremniji vratiti se, često sa svojim obiteljima ili prijateljima. Kvalitetna usluga i ugodno iskustvo tjeraju klijente da posjete mjesto gdje se jednostavno osjećaju ugodno.

Sustav rezervacija kao podrška prodaji

Sustav za rezervaciju stolova olakšava prodaju i povećava učinkovitost poslovanja restorana. Takav sustav pomaže automatizirati proces usluge. To korisnicima olakšava odabir dana i vremena rezervacije. Brža, učinkovitija usluga znači veću mogućnost da će ponovni klijenti dugo pamtiti ugodno iskustvo. Sustav rezervacija također je velika pogodnost za zaposlenike i menadžere. Koristeći suvremenu tehnologiju, ekipa može bolje organizirati svoj rad, pripremiti se za gust promet i udovoljiti čak i raznolikim željama gostiju. Zauzvrat, vlasnici ili menadžeri mogu jednostavno pratiti profit, kao i kreirati i ažurirati prodajnu strategiju u stvarnom vremenu. Veća kontrola nad poslovanjem povećava šanse za uspjeh. Sustav za rezervaciju stolova također smanjuje rizik od grešaka i pogrešaka.

Kako pojednostaviti proces rezervacije – sažetak

Isplati li se ulagati u rezervacijski sustav? Definitivno da! Ovo rješenje ne samo da vam omogućuje bolju organizaciju posla i brigu o udobnosti vaših gostiju, već također pomaže u razvoju vašeg objekta. Program za rezervaciju stolova neprocjenjiva je pomoć svakom ugostitelju i voditelju restorana, koji restoranu može donijeti opipljivu financijsku korist i povećati njegovu popularnost među gostima.