Rezervácia stola v reštaurácii: ako zjednodušiť proces rezervácie?

Riadiť reštauráciu je pomerne náročné – najmä ak je obľúbená. Problémy s nedostatkom miesta alebo príliš dlhými radmi pred vchodom sa dajú vyriešiť pomocou efektívneho a rýchleho systému rezervácie stolov. Z tohto riešenia profitujú zákazníci aj reštaurácia. Aký rezervačný systém pre reštauráciu si vybrať, ako ho spravovať a prečo sa doň oplatí investovať? Pozrite sa na to!

Ako zefektívniť proces rezervácie?

Efektívny a dobre fungujúci rezervačný systém je výhodným riešením pre personál reštaurácie aj pre samotných hostí. Vopred rezervované stoly pomáhajú určiť obsadenosť reštaurácie, ako aj počet hostí v daný deň a umožňujú pripraviť sa na veľkú návštevnosť. Premyslený systém rezervácie stolov tiež pomáha organizovať prácu celého personálu. Kuchári môžu prispôsobiť jedlá požiadavkám zákazníkov a čašníci môžu lepšie pripraviť stoly a efektívnejšie obsluhovať hostí v miestnosti. Rezervačný systém výrazne zlepšuje zážitok zákazníkov a môže zvýšiť tržby reštaurácie.

Ako prebieha rezervácia stola?

V závislosti od systému, ktorý reštaurácie používajú, si hostia môžu rezervovať stoly viacerými spôsobmi:

  • tradične – osobnou alebo telefonickou rezerváciou stola v reštaurácii;
  • prostredníctvom sociálnych médií – stôl je možné rezervovať prostredníctvom správy odoslanej na profil príslušnej reštaurácie na sociálnych médiách. Ak si všimnete, že vaši zákazníci si radi vyberajú túto formu komunikácie, oplatí sa nastaviť špeciálnu sekvenciu správ (napr. na Facebooku), ktorá im umožní ešte efektívnejšiu rezerváciu;
  • prostredníctvom online rezervačných systémov – čoraz viac prevádzok sa rozhoduje pre online systém rezervácie stolov. Poskytovatelia tohto typu softvéru poskytujú reštauratérom celý rad riešení, ktoré pomáhajú efektívne spravovať rezervačný systém.

Rezervačné systémy – ktorý vybrať pre reštauráciu?

Ktorý rezervačný systém si vybrať? Všetko závisí od profilu reštaurácie a našich potrieb. Na trhu existuje mnoho riešení, ktoré môžeme prispôsobiť individuálnym požiadavkám. Kľúčovým faktorom, ktorý rozhoduje o výbere, je nájsť systém, ktorý bude obsahovať všetky funkcie, o ktoré máme záujem. Pozornosť sa oplatí venovať najmä:

  • prispôsobenie funkcií veľkosti podniku – príliš veľký alebo príliš malý výber možností (funkcií) systému môže byť prekážkou;
  • dostupnosť výkazníctva, ktoré pomáha kontrolovať príjmy;
  • dostupnosť navrhovaných riešení – systém by mal byť otvorený 24 hodín, 7 dní v týždni (pre používateľov počítačov aj mobilných zariadení);
  • možnosť rozšíriť a integrovať rôzne platobné systémy.

Rezervačný systém – výhody pre zákazníka

Rezervačný systém predstavuje nielen množstvo výhod pre majiteľov reštaurácií, ale predovšetkým veľké pohodlie pre zákazníkov. Vďaka efektívnemu a účinnému systému si hostia môžu nezávisle vybrať najlepší dátum a čas rezervácie. Preto je veľmi dôležité mať systém s možnosťou rezervácie 24 hodín denne. Zákazníci, ktorí majú možnosť slobodne plánovať, sa ľahšie rozhodnú využiť služby podniku. Sú tiež ochotnejší sa vrátiť, často aj so svojimi rodinami alebo priateľmi. Kvalitné služby a príjemný zážitok spôsobujú, že zákazníci chcú navštíviť miesto, kde sa jednoducho cítia dobre.

Rezervačný systém ako podpora predaja

Systém rezervácie stolov uľahčuje predaj a zvyšuje efektívnosť prevádzky reštaurácie. Takýto systém pomáha automatizovať proces obsluhy. Zákazníci si vďaka nemu môžu pohodlnejšie vybrať deň a čas rezervácie. Rýchlejšia a efektívnejšia obsluha znamená väčšiu šancu, že si zákazníci budú príjemný zážitok dlho pamätať. Rezervačný systém je tiež obrovským komfortom pre zamestnancov a manažérov. Pomocou modernej technológie môže personál lepšie organizovať svoju prácu, pripraviť sa na veľkú návštevnosť a splniť aj rozmanité želania hostí. Majitelia alebo manažéri zasa môžu ľahko sledovať zisky, ako aj vytvárať a aktualizovať stratégiu predaja v reálnom čase. Väčšia kontrola nad podnikaním zvyšuje šance na úspech. Systém rezervácie stolov tiež minimalizuje riziko chýb a omylov.

Ako zefektívniť proces rezervácie – zhrnutie

Oplatí sa investovať do rezervačného systému? Určite áno! Toto riešenie vám umožní nielen lepšie organizovať prácu a postarať sa o pohodlie vašich hostí, ale pomôže aj pri rozvoji vášho podniku. Program na rezerváciu stolov je neoceniteľným pomocníkom každého reštaurátora a manažéra reštaurácie, ktorý môže priniesť hmatateľný finančný prospech reštaurácii a zvýšiť jej obľúbenosť medzi zákazníkmi.