Halloween v reštaurácii: 7 spôsobov, ako zvýšiť zisk

Vďaka Halloweenu sú ľudia ochotnejší opustiť svoje domovy a užiť si posledné dni jesene. Niektorí sa na túto príležitosť pripravujú už celé mesiace. Vládne tu atmosféra osláv a chaosu – ľudia si obliekajú vtipné a zároveň strašidelné kostýmy.

Reštaurácie využívajú nástup jesennej horúčky a ponúkajú sezónne akcie súvisiace s Halloweenom a deti s nadšením vyzývajú svojich rodičov, aby si kúpili “strašidelné” jedlá.

Halloween je ideálnou príležitosťou, ako prekvapiť stálych hostí a prilákať nových, ktorí hľadajú vzrušenie počas tohto strašidelného obdobia. Hoci stále žijeme s problémami pandémie COVID-19, reštaurácie sa môžu tešiť na rušnú sezónu Halloweenu a využiť ju. Slovácii sú po dvojročnej prestávke určite pripravení oslavovať.

Teraz je ten správny čas, aby ste čo najlepšie využili svoj marketingový plán na Halloween. Máme pre vás 7 nápadov, ktoré vám s tým pomôžu.

Ako vytvoriť marketingový plán na Halloween? 

Najlepšie marketingové akcie nie sú nútené ani zákerné – tie najúspešnejšie sú založené na kľúčových ukazovateľoch výkonnosti (KPI) reštaurácie. Po zhodnotení výkonnosti vašej reštaurácie môžete rozhodnúť o najlepšej marketingovej stratégii pre vašu halloweensku propagáciu.

Dobrým nápadom pri tvorbe marketingového plánu je poobzerať sa po okolí – čo robia iné reštaurácie v okolí? Vytvorte propagáciu, ktorá minimalizuje konkurenciu alebo priláka inú skupinu zákazníkov. Samozrejme, nedovoľte, aby vám maškarný večierok v inej reštaurácii zabránil usporiadať ho u vás. Ak si však myslíte, že vaša zákaznícka základňa je rovnaká, zvážte jej naplánovanie na iný večer.

Strašidelná téma

Halloween pochádza z Ameriky, kde je inšpirovaný kultúrnymi tradíciami, filmami a príbehmi. Každá téma, od upírov až po rodinu Adamsovcov, ponúka celý rad možností interpretácie vo vašej reštaurácii. Kľúčovú úlohu tu zohrávajú doplnky. Stačí, ak do rohu umiestnite niekoľko vydlabaných tekvíc, pridáte sviečky a do rohov zavesíte umelú pavučinu. Nie je to veľa a na vašich hostí to urobí naozaj elektrizujúci dojem! 

Pri rozhodovaní o dekoráciách myslite na svojich stálych zákazníkov – aká strašidelná estetika ich najviac osloví? Ak sa však vaša reštaurácia zameriava na rodiny s deťmi, radšej sa vyhnite strašidelným dekoráciám, ktoré by ich mohli vystrašiť.

Sezónne menu

Sezónne jedálne lístky sú často najdôležitejšou súčasťou vašej propagačnej stratégie na Halloween – využite hojnosť jesennej úrody ako inšpiráciu pre nové predjedlá, hlavné jedlá a dezerty. Môžete sa tiež spoľahnúť na strašidelný motív, ktorý sa objaví v rôznych položkách menu. Všetko závisí od vašej kreativity! Pridajte do jedál očné gule, použite želé chrobáky alebo použite červené nápoje ako krvavé lektvary. Nápadov je naozaj veľa. 

Obmedzená ponuka by mala obsahovať aj zaujímavé názvy. Tie vo vašich hosťoch vzbudia zvedavosť, aby ochutnali strašidelné jedlá. Napríklad syrové tyčinky môžete nazvať “čarodejníckymi pazúrmi” a tekvicovú polievku “tekvicovým vývarom”. Veľké pole možností vám poskytujú aj nápoje, možno je dobré investovať pri tejto príležitosti do suchého ľadu? Nápoje, z ktorých sa “valí dym”, sú naozaj pôsobivé. Môžete tiež začať podávať panáky v striekačkách alebo trubičkách namiesto pohárov. Bezplatná reklama v podobe fotografií na Instagrame zaručená!

! Nezabudnite, že s niektorými dekoráciami, ako je napríklad suchý ľad používaný na vytvorenie dymových efektov, by ste mali zaobchádzať opatrne a obozretne. Suchý ľad nepoužívajte v malých miestnostiach, ktoré nie sú dobre vetrané, a nikdy sa ho nedotýkajte.

Strašidelný personál

Povzbuďte svojich zamestnancov, aby si na oslavu Halloweenu obliekli zábavné a kreatívne kostýmy. Môžete zorganizovať internú súťaž, v ktorej najlepšie oblečená osoba dostane bonus alebo platený deň voľna navyše. To povzbudí vašich zamestnancov, aby sa naozaj snažili a každý hosť, ktorý navštívi reštauráciu, bude príjemne prekvapený. Možno sa dokonca bude chcieť odfotiť s týmto “strašidelným” personálom! 

Strašne nízke promo kódy

Skúste aj tradičný spôsob a vytvorte halloweenske promo kódy. Pomocou systému RePOS vo vašej reštaurácii to zvládnete s minimálnym úsilím. V paneli reštaurácie nastavte akciu vo forme zľavového kódu alebo vytvorte sezónne menu, ktoré bude automaticky za nižšie ceny. Nezabudnite zdieľať informácie o zľavách na sociálnych sieťach a vo vašom podniku.

Nezabúdajte na detičky

Hoci je väčšina propagačných akcií zameraná na dospelých, nezabúdajte na najmenších návštevníkov vášho podniku. Či už organizujete podujatie, alebo len vytvárate sezónne menu, zvážte, či je podujatie zábavné a nezabudnuteľné pre deti, ak je cieľovou skupinou propagácie rodina. Pamätajte, že práve deti najviac fascinujú farebné dekorácie a nezvyčajné jedlá. Môžete si byť istí, že presvedčia svojich rodičov, aby sa do vašej krčmy vrátili. 

Súťaž v sociálnych médiách

Súťaž na sociálnych sieťach, ktorá ponúka ceny za najlepšie fotografie kostýmov alebo najlepšie dekorácie, je lacným spôsobom propagácie vašej reštaurácie počas tohto Halloweenu. Funguje to obzvlášť dobre, ak ste investovali veľa času a peňazí do zhromažďovania sledovateľov na Instagrame alebo Facebooku vašej reštaurácie.

Súťaž vyvolá vo vašom podniku veľký záujem, pretože ľudia radi komentujú a navzájom zdieľajú svoje strašidelné prevleky alebo dekorácie. Navyše zvýšite svoj organický dosah v sociálnych médiách bez toho, aby ste museli platiť za drahé sponzorované príspevky.

Súťaž vo vyrezávaní tekvíc

Súťaž vo vyrezávaní tekvíc je zábavný spôsob, ako prilákať rodiny do vašej reštaurácie na jedno popoludnie – poskytnite tekvice a vyrezávacie súpravy a pozvite miestnych umelcov, aby sa zapojili. Môžete ich tiež požiadať, aby fotografie svojich výtvorov nahrali na internet.

Ak chcete, aby bolo podujatie pre váš podnik ziskové, vyberte od účastníkov súťaže dostatočný poplatok na pokrytie nákladov na materiál a prípadné ceny.

Zhrnutie

Po skončení strašidelných osláv je čas zmerať zisky a straty z halloweenských propagačných akcií. Najprv sa pozrite na čísla. Koľko dodatočných tržieb priniesla vaša propagačná akcia v porovnaní s rovnakými dňami minulého roka? V porovnaní s minulým mesiacom? Ak sa predaj zvýšil, je to dobré znamenie, že vaša propagácia fungovala.

Požiadajte zamestnancov a zákazníkov o spätnú väzbu na propagáciu – vytvorte online prieskum alebo požiadajte zákazníkov a zamestnancov o ich nápady a návrhy. Zamestnanci pravdepodobne poskytnú majiteľovi reštaurácie prehľad o tom, ako propagácia ovplyvňuje služby. Zákazníci vám dajú vedieť, či propagačné akcie prinášajú to, čo očakávajú.

Je dôležité analyzovať výsledky propagačných akcií, aby ste mohli zopakovať to, čo funguje, a zmeniť to, čo nie je ziskové. Každá vaša propagačná akcia by vás mala posunúť ďalej, aby ste zvýšili predaj. A nezabudnite, že rovnako dôležité môže byť aj budovanie komunity.

Vytvorte si počas tohto strašidelného obdobia trochu zábavy a zároveň generujte príjmy pre svoju reštauráciu pomocou halloweenskej propagácie!