Čas dodania jedla: ako sa vyhnúť krízovým situáciám?

Ponuka rozvozu jedál v reštauráciách je dnes štandardom, ktorý uplatňuje väčšina stravovacích zariadení. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité celý proces dôkladne naplánovať. Ako sa vyhnúť problémom s rozvozom jedál a aké riešenia použiť? Odporúčame.

Pomôže vám dobrý systém dodávok vyhnúť sa mnohým krízovým situáciám?

Systémy na doručovanie umožňujú vypočítať približný čas čakania na objednávky, vytvárať a sledovať priebeh doručovania, efektívne navigovať vodičov, automaticky vyberať platby a vykazovať prácu zamestnancov rozvážajúcich jedlo. Riešenia Foodservice od spoločnosti Restaumatic vám umožňujú dosiahnuť vyššie uvedené výhody, čím zefektívňujú rozvoz jedál, zabezpečujú spokojnosť zákazníkov a, samozrejme, zvyšujú predaj.

Zmerajte kapacitu svojich možností

Znalosť presnej kapacity a možností vašej reštaurácie je kľúčom k tomu, aby ste sa vyhli problémom s dodávkou jedla. Musíte vedieť, od ktorého bodu vám kapacita reštaurácie neumožní adekvátne obslúžiť zákazníkov, ktorí si objednali jedlo na donášku. Pritom musíte zohľadniť faktory súvisiace s každou fázou procesu vybavovania objednávok – od kontroly množstva výrobkov na sklade, cez počet zamestnancov až po optimalizáciu času cesty donaškára.

Plánujte dopredu

Jedným z najdôležitejších prvkov prevádzkovania reštaurácie je správne plánovanie prevádzky. To zahŕňa starostlivé plánovanie toho, ako efektívne by mal prebiehať proces doručovania objednávok. Do tohto plánovania by sme mali konkrétne zahrnúť:

  • používanie vyššie opísaných systémov dodávania jedál;
  • množstvo potravín, ktoré máme k dispozícii a ktoré sú potrebné na prípravu jedál v určitom časovom období;
  • personál, jeho skúsenosti a rýchlosť a efektívnosť jeho práce;
  • približný čas prípravy a balenia jednotlivých jedál;
  • priemerný čas dojazdu dodávateľa do jednotlivých častí mesta. 

Stanovenie postupov

Ďalším prvkom, ktorý je potrebný na to, aby sa predišlo problémom s rozvozom jedla reštaurácie, je vypracovanie postupov, ktoré celý proces systematizujú. Tieto postupy by mali zahŕňať:

  • prideľovanie konkrétnych povinností jednotlivým zamestnancom reštaurácie (napr. príprava jedla, jeho balenie, výdaj jedla donáškárovi);
  • riadne zaškolenie donáškárov- môže ísť o rôzne oblasti, od schopnosti efektívne sa dostať do rôznych častí mesta až po schopnosť správne uskladniť a zabezpečiť jedlo v aute alebo inom prostriedku na rozvoz;
  • automatizácia procesu dodávania jedla pomocou technológií, ako sú napríklad donáškové systémy.

Používajte technológiu

Pri výbere softvéru by sa malo brať do úvahy najmä to, aby čo najlepšie vyhovoval potrebám a špecifikám reštaurácie. Pri kúpe systému na rozvoz jedál sa oplatí dôverovať osvedčeným a skúseným spoločnostiam na trhu, ktoré sa tešia pozitívnym hodnoteniam zákazníkov. 

Poučte sa z chýb

Jedným z kľúčov k úspechu pri riadení akéhokoľvek druhu podnikania je schopnosť učiť sa z cudzích a vlastných chýb. To platí aj pre problémy s dodávkou jedla. Medzi základné a najčastejšie chyby spojené s rozvozom jedla patria:

  • zlyhanie pri optimalizácii dodacích lehôt;
  • nedostatočný počet zamestnancov;
  • nedostatočný počet produktov;
  • nezosúladenie kapacity reštaurácie s dopytom zákazníkov. 

Aby sme sa vyhli vyššie uvedeným chybám, je vhodné poučiť sa a neustále analyzovať, čo bolo zlé a ako sa tomu v budúcnosti vyhnúť. 

Optimalizácia času dodania

Optimalizácia času doručenia spočíva najmä v takých logistických faktoroch, ako je rýchle umiestnenie miesta doručenia, výber najlepšej trasy alebo doručenie jedla na niekoľko miest naraz. Správna optimalizácia nemusí byť jednoduchá, preto sa oplatí využiť technologické riešenia a používať správny softvér na rozvoz. 

Čakanie na doručenie – zhrnutie

Správne riešenie problémov s rozvozom jedla je jedným z predpokladov bezproblémového fungovania každej reštaurácie, ktorá ponúka rozvoz jedla. Aby ste sa vyhli krízovým situáciám s tým spojeným, je potrebné poznať kapacitu a možnosti vašej prevádzky, vopred naplánovať všetky činnosti a používať vhodnú technológiu. V prípade problémov s rozvozom sa neoplatí nechať sa odradiť, ale poučiť sa z chýb – vlastných alebo konkurenčných.