Ako nepropagovať reštauráciu: 5 základných chýb

Prevádzkovanie reštaurácie si vyžaduje, aby jej majiteľ neustále vykonával propagačné činnosti. Konkurencia je silná a každý spôsob, ako osloviť nových zákazníkov a udržať si súčasných, je veľmi dôležitý. Dobre vedené reklamné aktivity dokážu výrazne zvýšiť predaj a zaplniť priestor až po okraj. Ako sa môžete vyhnúť zlým krokom pri propagácii svojej prevádzky, aby ste nepoškodili svoj podnik? Pozrite sa, akých chýb sa majitelia reštaurácií zvyčajne dopúšťajú.

Nemáte zriadené sociálne siete pre reštauráciu.

Dnes musí mať reštaurácia profily na sociálnych sieťach. Facebook, Instagram sú minimom, ktoré udržia vašu reštauráciu v kontakte so zákazníkmi a pomôžu vám vybudovať pozitívny imidž. Ak chcete viac zarábať a prilákať do reštaurácie nových zákazníkov, musíte sa postarať o profily na sociálnych médiách, doplniť ich kontaktnými údajmi, presnou adresou, zaujímavými, kvalitnými fotografiami, ktoré budete pravidelne zverejňovať. Nezabudnite na dodržiavanie štylisticky správneho jazyka. Ak máte možnosť pridávať príspevky aj v angličtine, určite to bude pracovať vo váš prospech. Prevádzkovanie profilov a publikovanie obsahu nestačí. Klienti ne raz budú písať správy so žiadostami o rezerváciu, objednávku alebo cenník. Neignorujte ich! Vždy odpovedzte, aj keby to malo byť o niekoľko hodín neskôr.

Premyslite si stratégiu. Profily na sociálnych sieťach by mali byť konzistentné, s premyslenou komunikáciou, ale so zachovaním ducha podniku. Vaša reštaurácia musí byť “sympatická”!

Zabúdate na vizitky Google

Najdôležitejšou vecou, ktorú musíte ako majiteľ reštaurácie zabezpečiť, je poskytnúť zákazníkom informácie o svojom podniku. Je neprípustnou chybou inzerovať v akomkoľvek kanáli na internete bez uvedenia informácií o adrese, telefónnom čísle a jedálnom lístku vašej reštaurácie. Svoju vizitku v službe Google musíte doplniť o súbor údajov, pútavé fotografie jedál a interiéru. Nezabudnite ani na prevádzkové hodiny. Ak neaktualizujete informácie napríklad o pracovnej dobe na Štedrý deň, zákazník nielenže nájde dvere zatvorené, ale aj fakticky vyradí váš podnik z jeho záujmu. Nezabudnite, že vaša vizitka v službe Google je vašou reklamou.Nielen pokiaľ ide o obrázky a základné informácie. Dôležitá je aj komunikácia so zákazníkom, zodpovedanie jeho otázok a zanechaná spätná väzba, ktorá nemusí byť vždy pozitívna. Štýl, akým na ne odpovedáte, je veľmi dôležitý. Snažte sa o vecný, kultivovaný tón a svoje odpovede zakladajte na faktoch.

Zabúdate na stálych zákazníkov

Získavanie nových zákazníkov prostredníctvom účinného marketingu je jedna vec, ale na zozname úloh by malo byť aj udržanie stálych zákazníkov. Prekvapte ich zaujímavými akciami a vernostnými programami, akciami, v rámci ktorých môžu získať zaujímavé ceny, jedlo zadarmo alebo propagačné kupóny. Nezabudnite tiež nepoužívať banálne reklamné posolstvá, ale ponúknite skutočne atraktívne akcie, ktoré nie sú triviálne. V opačnom prípade sa môžete stretnúť nielen s úplným nezáujmom, ale takýmito krokmi môžete spôsobiť, že zákazník na váš podnik zabudne.

Ignorujete svoju vlastnú cieľovú skupinu

Reklama vašej reštaurácie vám má priniesť nových zákazníkov, viac objednávok, viac peňazí a viac pozornosti. Nenechajte sa však oklamať a nemyslite si, že čím širšie pôjdete s reklamným posolstvom, tým viac ľudí ho uvidí. Bombardovanie ľudí reklamou, ktorá ich vôbec nezaujme, vás len vystaví zbytočným výdavkom a nebude mať žiadny efekt. Zamyslite sa nad tým, kto sú vaši zákazníci, kto najčastejšie navštevuje vašu prevádzku, vedľa akých miest sa prevádzka nachádza (administratívne budovy, školy, univerzity, vlakové stanice, nákupné centrá atď.) Využite potenciál týchto miest. Je lepšie inzerovať bližšie, pre úzku skupinu ľudí, ako veľmi široko a naslepo.

Využívate podporu nekompetentných ľudí

Posledné roky a mesiace neboli pre žiadneho majiteľa reštaurácie ľahké, každý sa snaží ušetriť, kde sa len dá. Je lákavé zveriť reklamnú kampaň reštaurácie niekomu, kto ju urobí “na náklady”. Hoci sa pokušenie zdá byť veľké, myšlienka na dôsledky takéhoto kroku sa zdá byť znepokojujúca. Študent, syn kamaráta alebo zamestnanec, ktorého na to jednoducho vyčlenil šéf, nemusí zvládnuť vytvorenie účinného marketingového úsilia pre reštauráciu. Bez znalosti špecifík fungovania reklamných kanálov, správnych postupov a nastavení môžete len prísť o peniaze, nehovoriac o chybách, ktoré sa môžu negatívne odraziť na imidži vašej reštaurácie. Zabezpečte si, aby marketing vašej reštaurácie vykonávali odborníci, ktorí vďaka tomu, že sa veľmi dobre vyznajú, spôsobia, že v krátkom čase zaznamenáte nárast objednávok, návštevnosti reštaurácie a predovšetkým obratu.

Brand & Marketing Coordinator

Zodpovedá za plánovanie a realizáciu marketingovej stratégie spoločnosti Restaumatic v Poľsku a v zahraničných pobočkách. Koordinuje a analyzuje online a offline aktivity.