Vrijeme dostave hrane: kako izbjeći krize?

Dostava obroka po restoranima danas je standard koji primjenjuje većina ugostiteljskih objekata. Iz tog je razloga vrlo važno dobro isplanirati cijeli proces. Kako izbjeći probleme s dostavom hrane i koja rješenja koristiti? Predlažemo Vam..

Hoće li Vam dobar sustav dostave pomoći da izbjegnete mnoge krize?

Sustavi dostave omogućuju izračunavanje približnih vremena čekanja za narudžbe, kreiranje i praćenje tečajeva dostave, učinkovitu navigaciju vozača, automatsko prikupljanje uplata i izvješćivanje o radu zaposlenika u dostavi hrane. Foodservice rješenja iz Restaumatica omogućuju Vam da postignete gore navedene prednosti, čime pojednostavljujete dostavu hrane, osiguravate zadovoljstvo kupaca i, naravno, povećavate prodaju.

Odmjerite snagu s namjerama

Poznavanje točnog kapaciteta i mogućnosti Vašeg restorana ključno je za izbjegavanje problema s dostavom hrane. Morate znati od kojeg trenutka kapacitet restorana neće dopustiti da adekvatno poslužite klijente koji naručuju hranu za dostavu. Pritom morate uzeti u obzir čimbenike koji se odnose na svaku fazu procesa ispunjenja narudžbe – od kontrole količine proizvoda na zalihama, preko broja osoblja, do optimizacije vremena putovanja dobavljača s hranom.

Planirati unaprijed

Jedan od najvažnijih elemenata vođenja restorana je pravilno planiranje poslovanja. To uključuje pažljivo planiranje koliko učinkovito treba teći proces isporuke narudžbe. U ovo planiranje trebali bismo posebno uključiti:

  • korištenje gore opisanih sustava dostave hrane;
  • količina prehrambenih proizvoda u našem posjedu koja je potrebna za pripremu obroka u određenom vremenskom razdoblju;
  • osoblje, njihovo iskustvo te brzina i učinkovitost njihova rada;
  • okvirno vrijeme pripreme i pakiranja pojedinih jela;
  • prosječno vrijeme putovanja dobavljača do svakog dijela grada.

Uspostava procedura

Drugi element koji je neophodan za izbjegavanje problema restoranske dostave hrane je razviti procedure koje sistematiziraju cijeli proces. To bi trebalo uključivati:

  • dodjeljivanje specifičnih dužnosti pojedinačnom osoblju restorana (npr. pripremanje hrane, pakiranje, izdavanje hrane dobavljaču);
  • odgovarajuća obuka dobavljača – to može varirati od sposobnosti učinkovitog dolaska do različitih dijelova grada, do sposobnosti pravilnog skladištenja i osiguranja obroka u automobilu ili drugom sredstvu dostave;
  • automatizacija procesa dostave hrane korištenjem tehnologije, kao što su sustavi dostave.

Koristite tehnologiju

Pri odabiru softvera treba voditi računa o tome da on najbolje odgovara potrebama i specifičnostima restorana. Kada kupujete sustav za dostavu hrane, vrijedi vjerovati provjerenim i iskusnim tvrtkama na tržištu koje uživaju pozitivne ocjene kupaca.

Učite na greškama

Jedan od ključeva uspjeha u vođenju bilo kojeg posla jest sposobnost učenja na tuđim i vlastitim pogreškama. To se također odnosi i na probleme s dostavom hrane. Neke od osnovnih i najčešćih pogrešaka povezanih s dostavom hrane u restorane uključuju:

  • neuspjeh u optimizaciji vremena isporuke;
  • nedovoljan broj zaposlenih;
  • nedovoljan broj proizvoda;
  • neusklađivanje kapaciteta restorana sa zahtjevima kupaca.

Kako bi se izbjegla pojava gore navedenih pogrešaka, vrijedi izvući lekcije i neprestano analizirati što je pošlo po zlu i kako se to može izbjeći u budućnosti.

Optimizirajte vrijeme isporuke

Optimizacija vremena dostave sastoji se uglavnom od takvih logističkih čimbenika kao što su brza lokacija mjesta dostave, odabir najbolje rute ili dostava obroka na nekoliko lokacija odjednom. Pravilna optimizacija možda neće biti laka, zbog čega se isplati iskoristiti tehnološka rješenja i koristiti odgovarajući softver za dostavu za restorane.

Čekanje dostave – sažetak

Pravilno rješavanje problema dostave hrane jedan je od preduvjeta za nesmetan rad svakog restorana koji nudi dostavu obroka. Kako bi se izbjegle krize vezane uz to, potrebno je poznavati kapacitete i mogućnosti svoje ustanove, unaprijed planirati sve aktivnosti i koristiti odgovarajuću tehnologiju. U slučaju problema s isporukom, ne vrijedi se obeshrabriti, već učiti na greškama – vlastitim ili greškama konkurencije.