Voditelj restorana: dužnosti i poželjne osobine voditelja

Vođenje ugostiteljskog objekta često podrazumijeva angažiranje menadžera. Menadžer restorana oslobađa vlasnika svakodnevnih obaveza, upravlja lokalom i osobljem. Koje osobine treba imati dobar menadžer? Koje su kompetencije menadžera? Saznaj više!

Tko je menadžer restorana i koje zadatke ima?

Odgovornosti menadžera restorana obično su kompleksan skup zadataka koji zahtijevaju iskustvo i izvrsne organizacijske vještine. Ti zadaci uključuju:

  • Upravljanje timom tijekom radnog vremena;
  • Rješavanje hitnih ili kriznih situacija;
  • Kontrola kvalitete jela;
  • Nadzor tehničkog stanja lokala;
  • Upravljanje financijama;
  • Nadzor nad opskrbom;
  • Praćenje trendova i aktivnosti konkurencije;
  • Oblikovanje cijena prodaje u skladu s tržišnim trendovima;
  • Briga o gostima.

Menadžer restorana – zašto je važan odabir prave osobe?

Dobar menadžer osigurat će da restoran sve bolje posluje i postupno povećava svoje prihode. Odgovarajući kandidat treba prije svega posjedovati znanje iz gastronomije i iskustvo u upravljanju lokalom ili velikim timom. Također su korisne vještine iz ekonomije, marketinga i upravljanja. Kriterij koji također treba razmotriti je poznavanje stranih jezika. Engleski na komunikacijskoj razini u govoru i pismu minimum je koji bi svaki menadžer trebao imati.

Koje osobine treba imati menadžer restorana?

Kompetencije menadžera nadilaze kvalifikacije, iskustvo i obrazovanje. Odgovarajući kandidat treba posjedovati karakterne osobine koje olakšavaju rad s ljudima i upravljanje prostorom prema njegovim specifičnostima. Moraju imati snažne međuljudske vještine i visoku osobnu kulturu. Vještine vođenja i jasna komunikacija također su ključne. Menadžer treba prilagoditi znanje i strategiju prostoru, pokazujući kreativnost i produktivnost. 

Sposobnost izgradnje tima

Kompetentan menadžer zna da izgradnja tima nije samo stvar zahtjeva i očekivanja. Empatija i sposobnost prepoznavanja talenata svojih zaposlenika, te taktičko upravljanje njihovim radom, osobine su dobrog menadžera restorana koje često odlučuju o dobroj atmosferi u timu i njegovoj angažiranosti. Menadžer također treba znati kako pravilno motivirati zaposlenike, obraćajući pažnju ne samo na njihovu plaću, već i na razvoj i zadovoljstvo poslom.

Sposobnost organiziranja radnog vremena

Vrijeme je jedna od najvrjednijih stvari. Profesionalni menadžer toga je svjestan i zna kako usmjeriti tim kako bi se radno vrijeme učinkovito iskoristilo. Pravilno upravljanje vremenom, kako svojim tako i podređenih, dovodi do većih financijskih rezultata te bolje atmosfere na poslu i dobrih odnosa u timu.

Visoka razina komunikacijskih i interpersonalnih vještina

Menadžer treba biti osoba s visoko razvijenim komunikacijskim vještinama koje mu omogućuju istodobno izgradnju veza i upravljanje kriznim situacijama. Osoba na ovoj poziciji treba znati kako se ponašati u svakoj situaciji i imati sposobnost mirnog rješavanja sukoba. Njegov odgovarajući stav utječe na odnose u timu i zadovoljstvo kupaca.

Odgovornost i samostalno donošenje odluka

Menadžer s dovoljno znanja i iskustva zna koliko je važan proaktivan stav i samostalnost. Njegov posao zahtijeva veliku odgovornost i sposobnost suočavanja s različitim situacijama. Osoba na ovoj poziciji odgovorna je za gotovo sve aspekte razvoja restorana, stoga ne smije se bojati donositi odluke i riskirati.

Težnja za razvojem

Menadžer bi također trebao biti osoba koja motivira tim da se razvija i marljivo radi. Njihov proaktivan pristup trebao bi inspirirati zaposlenike i nadredene. Menadžer se mora fokusirati ne samo na vlastiti razvoj, već i imati viziju rasta prostora i svakog zaposlenika.

Strateško razmišljanje

Strateško planiranje i razmišljanje jedne su od glavnih vještina potrebnih u gastronomiji. Menadžer koji može dosljedno i logično planirati svoje akcije, kao i akcije svojih zaposlenika, osigurat će veće zadovoljstvo kupaca, a posao će teći glatko i manje stresno.

Dodatno, korisno je poznavanje POS sustava, poput RePOS od Restaumatic, koji olakšava menadžerima strateško planiranje. RePOS osigurava učinkovito upravljanje narudžbama i plaćanjima, dajući potpunu kontrolu nad jelovnikom i analizu prodaje. Ovaj alat ne samo da poboljšava operativnu učinkovitost, već pomaže i u prilagođavanju ponude potrebama kupaca, što je ključno za rast restorana.

Reprezentativnost

Menadžer restorana, osim upravljanja restoranom, mora također pravilno predstavljati lokal. Budući da je odgovoran za stvaranje imidža restorana, uvijek treba obratiti pažnju na svoje ponašanje i izgled. Prikladan stav i atmosfera potaknut će goste na ponovni dolazak i preporuku lokala prijateljima.

Sažetak

Osobine dobrog menadžera osiguravaju razvoj restorana, povećanje popularnosti i ugleda te dobivanje novih, vjernih kupaca. Vrlo važna kompetencija menadžera je izvrsna organizacija vlastitog rada i rada drugih, kao i učinkovita koordinacija različitih aktivnosti koje se događaju u lokalu i povezane su s njim. Ova pozicija također zahtijeva obavljanje reprezentativne funkcije lokala i brigu da svi zahtjevi kupaca budu ispunjeni.