Voditelj restorana: dužnosti i poželjne osobine voditelja

Vođenje restorana često uključuje zapošljavanje menadžera. Voditelj restorana oslobađa ugostitelja svakodnevnih obaveza, upravlja prostorima i osobljem. Koje kvalitete treba imati dobar menadžer? Koje su kompetencije menadžera? Check!

Tko je voditelj restorana i koji su zadaci?

Dužnosti voditelja restorana obično su složen skup zadataka koji zahtijevaju iskustvo i velike organizacijske sposobnosti za obavljanje. Ovi zadaci uključuju:

  • vođenje tima tijekom radnog vremena;
  • rješavanje hitnih ili kriznih situacija;
  • kontrola kvalitete hrane;
  • nadzor nad tehničkim stanjem prostorija;
  • upravljanje financijama;
  • nadgledanje zaliha;
  • praćenje trendova i aktivnosti konkurenata;
  • oblikovanje prodajnih cijena u skladu s tržišnim kretanjima;
  • briga o gostima.

Voditelj restorana – zašto je važno izabrati pravu osobu?

Dobar menadžer će učiniti da restoran napreduje i postupno povećava prihode. Pravi kandidat treba prije svega biti upućen u gastronomiju i imati iskustvo u vođenju restorana ili višečlanog tima. Vještine iz ekonomije, marketinga i menadžmenta također će biti korisne. Kriterij koji također treba uzeti u obzir je poznavanje stranih jezika. Engleski jezik na komunikacijskoj razini, govorni i pisani, minimum je koji svaki menadžer treba imati.

Koje kvalitete treba imati voditelj restorana?

Kompetencija menadžera ne završava samo na njegovim kvalifikacijama, iskustvu ili obrazovanju. Pravi kandidat treba imati i prave karakterne osobine koje će mu olakšati rad s ljudima i upravljanje restoranom prema njegovim specifikacijama. Moraju ga karakterizirati visoke međuljudske vještine i visoka osobna kultura. Važne su i vještine vođenja i sposobnost jasnog komuniciranja. Menadžer mora uskladiti znanje i strategiju s mjestom, biti vrlo kreativan i produktivan.

Sposobnost izgradnje tima

Kompetentan menadžer zna da je izgradnja tima posao koji se ne oslanja samo na zahtjeve i očekivanja. Empatija i sposobnost prepoznavanja talenata podređenih zaposlenika, kao i taktičko vođenje njihovog posla, osobine su dobrog voditelja restorana, koje često određuju dobru atmosferu u timu i njegovu predanost. Menadžer bi također trebao biti u stanju pravilno motivirati zaposlenike, obraćajući pažnju ne samo na njihovu naknadu, već i na njihov razvoj i zadovoljstvo poslom.

Sposobnost organizacije radnog vremena

Vrijeme je jedna od najdragocjenijih stvari. Profesionalni menadžer to shvaća i zna kako svoj tim usmjeriti na učinkovito korištenje radnog vremena. Pravilno upravljanje vlastitim vremenom i vremenom svojih podređenih rezultira većim financijskim rezultatima te boljom radnom atmosferom i dobrim timskim odnosima.

Visoka razina komunikacijskih i međuljudskih vještina

Menadžer treba biti osoba s visoko razvijenim komunikacijskim vještinama koje mu omogućuju izgradnju odnosa i istovremeno svladavanje kriznih situacija. Osoba na ovoj poziciji trebala bi znati kako se ponašati u svakoj situaciji i imati sposobnost prijateljskog rješavanja sukoba. To je zato što njegov odgovarajući stav utječe na timske odnose i zadovoljstvo kupaca.

Odgovornost i samostalno donošenje odluka

Menadžer s dovoljno znanja i iskustva zna važnost proaktivnog stava i samopouzdanja. Njegov posao zahtijeva veliku odgovornost i sposobnost suočavanja s različitim situacijama. Osoba na ovoj poziciji odgovorna je za gotovo sve aspekte razvoja restorana, stoga se ne smije bojati donošenja odluka i rizika.

Težnja za razvojem

Menadžer također treba biti osoba čiji stav motivira tim na razvoj i naporan rad. Njegov proaktivan stav trebao bi biti inspiracija zaposlenicima i nadređenima. Na kraju krajeva, menadžer mora biti usmjeren ne samo na vlastiti razvoj, već mora imati i viziju razvoja same ustanove i svakog svog zaposlenika.

Strateško razmišljanje

Strateško planiranje i razmišljanje su među glavnim vještinama potrebnim u posluživanju hrane. Voditelj koji može dosljedno i logično rasporediti svoje aktivnosti, kao i aktivnosti zaposlenika, učinit će klijente sretnijima, a tijek rada lakšim i manje stresnim.

Reprezentacija

Voditelj restorana, osim što mora voditi restoran, mora i uredno zastupati lokal. Budući da je odgovoran za stvaranje imidža restorana, uvijek treba paziti na svoje ponašanje i izgled. Pravi stav i atmosfera potaknut će goste da ponovno dođu i preporuče objekt svojim prijateljima.

Sažetak

Kvalitete dobrog menadžera čine da restoran raste, stječe veću popularnost i ugled, kao i nove, vjerne mušterije. Vrlo važna kompetencija menadžera je biti izvrstan u organiziranju vlastitog i tuđeg rada, kao i učinkovitost