Manager de restaurant: sarcinile și calitățile unui manager

Administrarea unui restaurant implică adesea angajarea unui manager. Un manager de restaurant îl scutește pe proprietarul restaurantului de obligațiile zilnice, gestionează spațiile și personalul. Ce calități ar trebui să aibe un manager bun? Care sunt competențele unui manager?

Cine este un manager de restaurant și cu ce sarcini se confruntă?

Atribuțiile unui manager de restaurant sunt, de obicei, un set complex de sarcini care necesită experiență și abilități organizatorice deosebite pentru a fi îndeplinite. Aceste sarcini includ:

  • coordonarea echipei în timpul orelor de lucru;
  • rezolvarea situațiilor de urgență sau de criză;
  • controlul calității alimentelor;
  • supravegherea stării tehnice a spațiilor;
  • gestionarea resurselor financiare;
  • monitorizarea stocurilor;
  • monitorizarea tendințelor și a activităților concurenților;
  • modelarea prețurilor de vânzare în conformitate cu tendințele pieței;
  • să se ocupe de oaspeți. 

Manager de restaurant – de ce este important să alegeți persoana potrivită?

Un manager bun va face ca restaurantul să prospere și să își crească treptat veniturile. Candidatul potrivit ar trebui, în primul rând, să aibă cunoștințe în domeniul gastronomiei și experiență în gestionarea unui restaurant sau a unei echipe formate din mai multe persoane. Competențele în economie, marketing și management vor fi, de asemenea, utile. Un criteriu care ar trebui, de asemenea, să fie luat în considerare este cunoașterea limbilor străine. Engleza la un nivel de comunicare, atât vorbită, cât și scrisă, este minimul pe care orice manager ar trebui să îl aibă.

Ce calități trebuie să aibă un manager de restaurant?

Competența unui manager nu se rezumă doar la calificările, experiența sau educația sa. Candidatul potrivit ar trebui să aibă și trăsăturile de caracter potrivite, care îi vor permite să lucreze mai ușor cu oamenii și să gestioneze restaurantul conform specificațiilor sale. El trebuie să se caracterizeze prin abilități interpersonale ridicate și o cultură personală înaltă. Competențele de conducere și capacitatea de a comunica clar sunt, de asemenea, importante. Managerul trebuie să potrivească cunoștințele și strategia cu locul, să fie foarte creativ și productiv.

Capacitatea de a construi o echipă

Un manager competent știe că formarea unei echipe este o muncă care nu se bazează doar pe cerințe și așteptări. Empatia și capacitatea de a recunoaște talentele angajaților, precum și gestionarea tactică a muncii lor, sunt calitățile unui bun manager de restaurant, care deseori determină buna atmosferă din echipă și angajamentul acesteia. Managerul ar trebui, de asemenea, să fie capabil să motiveze în mod corespunzător angajații, acordând atenție nu numai în ceea ce privește compensarea lor, ci și dezvoltarea și satisfacția profesională.

Capacitatea de organizare a timpului de lucru

Timpul este unul dintre cele mai prețioase lucruri. Un manager profesionist își dă seama de acest lucru și știe cum să își dirijeze echipa pentru a utiliza eficient orele de lucru. Gestionarea corectă atât a timpului său, cât și subordonaților săi se traduce prin rezultate financiare mai mari, precum și printr-o atmosferă de lucru mai bună și bune relații de echipă. 

Nivel ridicat de comunicare și abilități interpersonale

Un manager ar trebui să fie o persoană cu abilități de comunicare foarte dezvoltate, care să-i permită să construiască relații și să stăpânească în același timp situațiile de criză. O persoană aflată în această poziție ar trebui să știe cum să se comporte în orice situație și să aibă capacitatea de a rezolva conflictele pe cale amiabilă. Acest lucru se datorează faptului că atitudinea sa adecvată afectează relațiile cu echipa și satisfacția clienților.

Responsabilitate și independența în luarea deciziilor

Un manager cu suficiente cunoștințe și experiență cunoaște importanța unei atitudini proactive și a încrederii în sine. Munca sa necesită multă responsabilitate și capacitatea de a face față unor situații diferite. O persoană aflată în această poziție este responsabilă pentru aproape toate aspectele dezvoltării restaurantului, așa că nu trebuie să se teamă să ia decizii și să își asume riscuri.

Eforturi în vederea dezvoltării

Un manager trebuie să fie, de asemenea, o persoană a cărei atitudine motivează echipa să se dezvolte și să muncească. Atitudinea sa proactivă ar trebui să fie o sursă de inspirație pentru angajați și supervizori. La urma urmei, un manager nu trebuie să aibă în vedere doar propria dezvoltare, ci trebuie să aibă o viziune pentru dezvoltarea restaurantului în sine și a fiecăruia dintre angajații săi.

Gândire strategică

Planificarea și gândirea strategică se numără printre principalele competențe necesare în domeniul serviciilor de alimentație publică. Un manager care poate să își planifice în mod consecvent și logic activitățile proprii, precum și pe cele ale angajaților, va face clienții mai fericiți, iar fluxul de lucru mai ușor și mai puțin stresant. 

Reprezentare

Un manager de restaurant, pe lângă faptul că administrează un restaurant, trebuie să reprezinte în mod corespunzător unitatea. Fiind responsabil de crearea imaginii restaurantului, el trebuie să acorde întotdeauna atenție comportamentului și aspectului său. O atitudine și o atmosferă potrivită îi va încuraja pe oaspeți să vină din nou și să recomande restaurantul prietenilor. 

Rezumat

Calitățile unui bun manager fac ca restaurantul să crească, să câștige mai multă popularitate și reputație, precum și clienți noi și loiali. O competență foarte importantă a unui manager este aceea de a se pricepe foarte bine la organizarea muncii proprii și a celorlalți, precum și la coordonarea eficientă a diferitelor activități care se desfășoară în local și care au legătură cu acesta. Poziția presupune, de asemenea, să acționeze ca un reprezentant al localului și să solicite toate nevoile clienților.