Manažér reštaurácie: povinnosti a žiaduce vlastnosti manažéra

Prevádzkovanie gastro zariadenia často zahŕňa zamestnanie manažéra. Manažér reštaurácie odbremeňuje majiteľa reštaurácie od každodenných povinností, riadi prevádzku a personál. Aké vlastnosti by mal mať dobrý manažér? Aké sú kompetencie manažéra? Zistite viac!

Kto je manažér reštaurácie a aké úlohy by mal zvládať?

Povinnosti manažéra reštaurácie sú zvyčajne komplexným súborom úloh, na ktorých vykonanie sú potrebné skúsenosti a výborné organizačné schopnosti. Medzi tieto úlohy patria:

  • Riadenie tímu počas pracovnej doby;
  • Riešenie náhlych alebo krízových situácií;
  • Kontrola kvality jedál;
  • Dohľad nad technickým stavom prevádzky;
  • Riadenie financií;
  • Dohľad nad zásobovaním;
  • Monitorovanie trendov a činnosti konkurencie;
  • Formovanie cien predaja v súlade s trhovými trendmi;
  • Starostlivosť o hostí.

Manažér reštaurácie – prečo je dôležitý výber správnej osoby?

Dobrý manažér zabezpečí, že reštaurácia bude prosperovať stále lepšie a postupne zvyšovať svoje príjmy. Vhodný kandidát by mal predovšetkým mať znalosti z oblasti gastronómie a skúsenosti s riadením prevádzky alebo viacčlenného tímu. Užitečné budú aj zručnosti z oblasti ekonomiky, marketingu a riadenia. Kritériom, ktoré je tiež potrebné zvážiť, je znalosť cudzích jazykov. Angličtina na komunikatívnej úrovni v hovorovej aj písomnej forme je minimum, ktoré by mal mať každý manažér.

Aké vlastnosti by mal mať manažér reštaurácie?

Kompetencie manažéra nekončia iba pri získaných kvalifikáciách, skúsenostiach alebo vzdelaní. Vhodný kandidát by mal mať aj správne charakterové vlastnosti, ktoré mu uľahčia prácu s ľuďmi a riadenie prevádzky v súlade s jej špecifikami. Musí sa vyznačovať vysokými interpersonálnymi schopnosťami a vysokou osobnou kultúrou. Dôležité sú aj vodcovské schopnosti a schopnosť jasnej komunikácie. Manažér musí prispôsobovať vedomosti a stratégiu činnosti k miestu, preukazovať veľkú kreativitu a produktivitu.

Schopnosť budovania tímu

Kompetentný manažér vie, že budovanie tímu nie je práca len o požiadavkách a očakávaniach. Empatia a schopnosť vnímať talenty svojich podriadených a taktické riadenie ich práce sú vlastnosti dobrého manažéra reštaurácie, ktoré často rozhodujú o dobrej atmosfére v tíme a jeho zapojení. Manažér by mal tiež vedieť primerane motivovať zamestnancov, venovať pozornosť nielen ich odmenám, ale aj rozvoju a spokojnosti s vykonávanou prácou.

Schopnosť organizácie pracovného času

Čas je jednou z najcennejších vecí. Profesionálny manažér si to uvedomuje a vie, ako nasmerovať tím, aby efektívne využil pracovné hodiny. Správne riadenie vlastného času aj času podriadených vedie k väčším finančným výsledkom a lepšej atmosfére v práci a dobrým vzťahom v tíme.

Vysoká úroveň komunikácie a interpersonálnych schopností

Manažér by mal byť osobou s vysoko rozvinutými komunikačnými schopnosťami, ktoré mu umožňujú súčasne budovať vzťahy a zvládať krízové situácie. Osoba na tejto pozícii by mala vedieť, ako sa správať v každej situácii a mať schopnosť mierového riešenia konfliktov. Jeho správne správanie totiž ovplyvňuje vzťahy v tíme a spokojnosť zákazníkov.

Zodpovednosť a samostatné rozhodovanie

Manažér s dostatočnými vedomosťami a skúsenosťami vie, aká dôležitá je proaktívna postoj a samostatnosť. Jeho práca vyžaduje veľkú zodpovednosť a schopnosť zvládať rôzne situácie. Osoba na tejto pozícii je zodpovedná za takmer všetky aspekty rozvoja reštaurácie, preto sa nemôže báť rozhodovať a riskovať.

Smerovanie k rozvoju

Manažér by mal byť tiež osobou, ktorá svojím postojom motivuje tím k rozvoju a tvrdej práci. Jeho proaktívna postoj by mala byť inšpiráciou pre zamestnancov a nadriadených. Manažér musí totiž stavať nielen na svoj rozvoj, ale aj mať víziu pre rozvoj samotnej prevádzky a každého z pracovníkov.

Strategické myslenie

Strategické plánovanie a myslenie sú jednými z hlavných schopností potrebných v gastronómii. Manažér, ktorý dokáže konzistentne a logicky naplánovať svoje činnosti a činnosti svojich zamestnancov, zabezpečí, že zákazníci budú spokojnejší, práca bude prebiehať plynulejšie a menej stresujúco.

Dodatočne sa hodí znalosť POS systémov, ako je RePOS od Restaumatic, ktorý manažérom uľahčuje strategické plánovanie. RePOS zabezpečuje efektívnu obsluhu objednávok a platieb, poskytuje plnú kontrolu nad menu a analýzou predaja. Tento nástroj nielen zlepšuje operačnú efektívnosť, ale aj pomáha prispôsobiť ponuku potrebám zákazníkov, čo je kľúčové pre rast reštaurácie.

Reprezentatívnosť

Manažér reštaurácie, okrem riadenia reštaurácie, musí tiež správne reprezentovať prevádzku. Bude zodpovedný za vytváranie imidžu reštaurácie, vždy by mal venovať pozornosť svojmu správaniu a vzhľadu. Správne vystupovanie a atmosféra budú povzbudzovať hostí k opätovnému príchodu a odporúčaniu prevádzky známym.

Zhrnutie

Vlastnosti dobrého manažéra zabezpečujú, že reštaurácia sa rozvíja, získava stále väčšiu popularitu a reputáciu a nových, verných zákazníkov. Veľmi dôležitou kompetenciou manažéra je výborná organizácia práce svojej aj iných, ako aj efektívna koordinácia rôznych činností, ktoré sa dejú v prevádzke a sú s ňou spojené. Táto pozícia tiež vyžaduje plnenie reprezentatívnej funkcie pre prevádzku a starostlivosť, aby všetky potreby zákazníkov boli splnené.