Aké sú najčastejšie chyby pri zostavovaní jedálneho lístka pre deti? Osvedčené postupy pre prevádzkovateľov reštaurácií.

jedálny lístok pre deti v reštaurácii

Tvorba jedálnych lístkov pre deti je pre majiteľov reštaurácií vážnou výzvou. Deti sú nároční zákazníci, majú svoje obľúbené chute a preferencie jedál a často sú pri jedle vyberavé. V tomto článku uvedieme najčastejšie chyby pri navrhovaní detských jedálnych lístkov a osvedčené postupy, ktoré pomôžu reštauratérom, ale aj čašníkom, ponúknuť najmenším hosťom chutné a zdravé jedlá, ktoré zároveň vyzerajú atraktívne.

deti v reštaurácii

Najčastejšie chyby pri zostavovaní jedálnych lístkov pre deti:

Nedostatok rozmanitosti

Mnohé reštaurácie navrhujú detské menu, ktoré pozostáva len z obľúbených a ľahko pripraviteľných jedál, ako sú hot-dogy, hranolky a hamburgery. Takýto monotónny výber môže rodičov odradiť od návštevy reštaurácie. V súčasnosti rodičia venujú väčšiu pozornosť jedlám, ktoré vyberajú pre svoje deti. Dbajú na vyváženú stravu a vzdávajú sa banálnych, nie veľmi zdravých možností, ako sú vyprážané, presladené jedlá alebo jedlá s neistými prísadami.

Nadmerné množstvo cukru

Cukor je zložka, ktorá by sa mala v detskej strave obmedziť na minimum alebo radšej nahradiť inými výrobkami na sladenie jedál. O škodlivosti cukru sa už povedalo veľa, ale v návrhoch jedál pre malých hostí je ho stále príliš veľa. Preto sa vyhýbajte príliš sladkým nápojom a dezertom, ktoré len prispievajú k obezite a chorobám súvisiacim s výživou. Pri príprave dezertu alebo palaciniek pre deti môžete pokojne použiť napríklad banány alebo datle, ktoré majú podobný účinok a sú rovnako chutné a oveľa zdravšie.

Nedostatok zeleniny a ovocia

Zelenina a ovocie by mali byť pravidelnou súčasťou detskej stravy. Preto sa oplatí ponúkať v jedálnom lístku rôzne možnosti, napríklad šaláty alebo smoothies. Z ovocia sa dajú vytvoriť aj zábavné kompozície na tanieroch, stačí zapojiť fantáziu a popustiť uzdu kulinárskej tvorivosti.

Neprimerané porcie

Primeraná veľkosť porcie je veľmi dôležitá, najmä pre deti. Príliš malá porcia nemusí uspokojiť ich chuť do jedla a môže vyvolať zmiešané pocity u rodičov, ktorí pri platení za jedlo pre svoje dieťa očakávajú, že na tanieri bude dostatok jedla pre dieťa. Na druhej strane, príliš veľká porcia môže prispieť k plytvaniu jedlom v reštaurácii a peniazmi rodičov.

Čo treba mať na pamäti pri príprave menu pre deti

Pestrá ponuka

Je vhodné ponúknuť deťom rôzne jedlá vrátane možností pre vegetariánov, vegánov a deti s potravinovou intoleranciou. Alergie a intolerancie sú postrachom dnešnej doby a vždy by ste mali mať na pamäti, že zákazníkmi našej reštaurácie môžu byť ľudia, ktorí si zloženie svojich jedál pozorne kontrolujú.

Jedlá pripravované z čerstvých surovín

Oplatí sa používať sezónne a lokálne produkty, ktoré sú čerstvé a plné chuti. Je jednoznačný rozdiel medzi paradajkami z trhu a paradajkami od miestneho poľnohospodára, ktorý sa stará o svoje plodiny, nepoužíva škodlivé chemikálie a necháva svoje plodiny rásť v ich prirodzenom prostredí. Rovnako dôležité je zásobovanie mäsom, syrom, pečivom – len od spoľahlivých dodávateľov, ktorí dbajú na kvalitu a ekológiu.

Obmedzte cukor

Je dobré ponúknuť malým hosťom nápoje bez cukru alebo nízkokalorické alternatívy, ako aj dezerty s nižším obsahom cukru. Používajte ovocie, med, zeleninu, prírodné jogurty a jedlá násilne neslaďte.

Zdravé prílohy

Hranolky a zemiakové guľky nahraďte zaujímavými alternatívami: zdravými cereáliami, farebnou ryžou, batátmi. Dbajte na textúru a formu a vzbuďte v deťoch zvedavosť. Malí zákazníci napríklad nemajú radi, keď sa jedlo spája. Dávajú prednosť oddeleným zložkám pred jednotnými omáčkami. V prípade cestovín ich pred podávaním nemiešajte s omáčkou, ale nalejte ju na cestoviny a nechajte dieťa, aby si ju samo spojilo.

Primerané porcie

Veľkosť porcií prispôsobte veku dieťaťa. Pre malé deti pripravte návrhy minipotravín a pre trochu staršie deti väčšie porcie. Nebudete plytvať výrobkami, rodičia nebudú zbytočne míňať peniaze na jedlo, ktoré ich dieťa nezje do konca, a nebudú zahltení veľkosťou porcie, ktorú dostanú.

jedlá pre deti v reštaurácii

Tvorba detského menu je nielen výzvou, ale aj príležitosťou ponúknuť chutné a zdravé jedlá pre vašich najmenších hostí. Ponúknite malým hosťom jedálny lístok, ktorý zohľadňuje rôzne potravinové preferencie, obmedzte množstvo cukru a zaveďte zdravé prílohy. Upravte veľkosť porcií podľa veku dieťaťa a používajte čerstvé a sezónne suroviny. Týmito postupmi si určite získate náklonnosť detí a ich rodičov, ktorí si budú pamätať, že vaša reštaurácia ponúka zaujímavé a chutné menu pre ich deti.

Brand & Marketing Coordinator

Zodpovedá za plánovanie a realizáciu marketingovej stratégie spoločnosti Restaumatic v Poľsku a v zahraničných pobočkách. Koordinuje a analyzuje online a offline aktivity.