Ako zaradiť jedlá s nízkym obsahom sacharidov a ketogénne jedlá do jedálneho lístka v reštaurácii? Praktické tipy.

ketogénne a nízkosacharidové jedálne lístky v reštaurácii

Nízkosacharidové a ketogénne jedlá sa stávajú čoraz populárnejšími medzi ľuďmi, ktorí si chcú udržať zdravý životný štýl, schudnúť a zlepšiť svoje zdravie.Reštaurátori a manažéri reštaurácií by si mali tento trend všimnúť a zaradiť takéto jedlá do svojich jedálnych lístkov. Tu je niekoľko praktických tipov pre šéfkuchárov, ako zaviesť nízkosacharidové a ketogénne jedlá do jedálnych lístkov reštaurácií.

tanier s ketogénnymi výrobkami

Poznanie ketogénnej a nízkosacharidovej diéty

Pred zavedením jedál s nízkym obsahom sacharidov a ketogénnych jedál do jedálneho lístka vašej reštaurácie musíte dobre pochopiť, čo je to ketogénna a nízkosacharidová diéta. Stručne povedané, ketogénna diéta je diéta s vysokým obsahom tukov, ktorá vyžaduje, aby väčšina kalórií pochádzala z tukov a len malé množstvo zo sacharidov. Nízkosacharidová diéta zahŕňa obmedzenie príjmu sacharidov na približne 50 až 100 gramov denne. Nie je taká obmedzujúca ako ketogénna diéta. Vopred si nájdite čas na prelistovanie online publikácií a oboznámte sa s informáciami o oboch diétach, aby ste mali základ pre ich zaradenie do svojho jedálnička, musíte im dobre rozumieť.

Prispôsobte jedlá štýlu kuchyne reštaurácie

Pri zavádzaní nízkosacharidových a ketogénnych jedál do jedálneho lístka vašej reštaurácie musíte mať na pamäti štýl vašej kuchyne. Vyberte si jedlá, ktoré zodpovedajú typu kuchyne, na ktorú sa vaša reštaurácia špecializuje. Napríklad talianska reštaurácia môže zaviesť cuketové špagety s pestom alebo grilované ryby so zeleninou, zatiaľ čo ázijská reštaurácia môže zaviesť wok s kuracím mäsom a zeleninou.

Používajte sezónne suroviny

Začlenenie sezónnych surovín do jedál s nízkym obsahom sacharidov a ketogénnych jedál maximalizuje chuť a výživovú hodnotu. Sezónne ovocie a zelenina sú najčerstvejšie a jednoducho chutia najlepšie. Takto môžete svojim hosťom ponúknuť chutné jedlá, ktoré sú zároveň zdravé. Zachováte si najvyššiu kvalitu a svojím odhodlaním pri príprave jedál si určite získate v očiach hostí.

Správne ingrediencie

Pri výbere ingrediencií do nízkosacharidových a ketogénnych jedál majte na pamäti, že ide predovšetkým o nízkosacharidové diéty. Namiesto pšeničnej múky a cukru používajte náhrady, ako je kokosová, mandľová alebo ryžová múka, erytrol, stévia atď. Dôležité je tiež, aby boli suroviny kvalitné a neobsahovali prídavné látky, ako sú konzervačné látky, farbivá alebo umelé sladidlá. Pre ľudí, ktorí dodržiavajú tieto dve diéty, je mimoriadne dôležité, odkiaľ pochádzajú zložky jedál, či sú ekologicky pestované a chované. Okrem toho títo ľudia dokážu vycítiť rozdiel v chuti takýchto výrobkov.

Označovanie menu

Po zavedení nízkosacharidových a ketogénnych jedál do jedálneho lístka reštaurácie ich nezabudnite označiť na karte jedálneho lístka, aby ich hostia mohli ľahko nájsť. Na zvýraznenie jedla môžete použiť ikonu alebo nápis vedľa jeho názvu. Môžete tiež uviesť nutričné informácie, napríklad množstvo sacharidov, bielkovín a tukov, aby hostia presne vedeli, aké je zloženie jedál dostupných vo vašom podniku.

V príspevku nájdete niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu prispôsobiť jedálny lístok tak, aby spĺňal zdravé očakávania vašich zákazníkov.

Školenie zamestnancov

Zavedenie nízkosacharidových a ketogénnych jedál do jedálneho lístka si vyžaduje náležité zaškolenie personálu kuchyne a reštaurácie. Personál by mal vedieť, čo je to nízkosacharidová a ketogénna diéta, aké suroviny a techniky varenia by sa mali používať na prípravu chutných jedál a aké sú alternatívy k surovinám obsahujúcim sacharidy. Takto budú čašníci a čašníčky schopní odpovedať na otázky a požiadavky hostí týkajúce sa nízkosacharidových a ketogénnych jedál.

nesacharidová strava v reštaurácii

Zavedenie nízkosacharidových a ketogénnych jedál do jedálneho lístka reštaurácie môže prilákať mnoho nových zákazníkov, ktorí ocenia zdravé stravovanie. Dôležitá je správna príprava jedálneho lístka. Vyberte preto správne suroviny – ideálne kvalitné, plné chuti, prispôsobte jedlá štýlu kuchyne reštaurácie, používajte sezónne produkty a nezabudnite na doplnenie označení týchto diét k položkám jedálneho lístka a zaškolenie personálu.

Brand & Marketing Coordinator

Zodpovedá za plánovanie a realizáciu marketingovej stratégie spoločnosti Restaumatic v Poľsku a v zahraničných pobočkách. Koordinuje a analyzuje online a offline aktivity.