Kako povećati prodaju i dnevni prihod u restoranu?

Ugostiteljstvo zahtijeva od vlasnika stalno praćenje tržišta i prilagođavanje njegovim potrebama. Za povećanje prometa u restoranu nije dovoljno samo poslužiti ukusna jela. Također je vrijedno provesti dodatne mjere. Dakle, koji su najbolji načini za povećanje prodaje i veću zaradu? Saznajte u nastavku.

Što utječe na vaš dnevni prihod?

Za povećanje prometa u ugostiteljskom objektu prvo je potrebno utvrditi prosječnu prodaju. Iz perspektive ugostiteljskog objekta prodajom se smatra zbroj jela pomnožen s njihovom cijenom. Ovim pristupom možete kontrolirati broj posluženih jela i prosječne prihode koje generiraju gosti. Dakle, u želji za povećanjem prometa treba nastojati ne samo privući više kupaca, već prije svega povećati prosječni račun koji ostvaruju gosti. Taj račun možemo povećati prodajom, primjerice, više posuđa ili povećanjem prodajnih cijena.

Procjena situacije u restoranu

Ponekad je način povećanja profita optimizacija troškova. Svaki ugostitelj trebao bi redovito pratiti troškove i vidjeti postoji li mogućnost njihovog smanjenja. Ako restoran koristi opremu ili usluge koje ne donose veliku zaradu, vrijedi razmisliti jesu li potrebne. Rad s provjerenim partnerima, nerasipanje hrane i energetski učinkovita oprema također doprinose smanjenju troškova.

Uspostavite suradnju s drugima

Jedan provjereni način smanjenja troškova i poboljšanja prodaje u restoranu je suradnja s drugim objektima ili dobavljačima. Organiziranje zajedničke promotivne akcije s posebno pripremljenim jelovnikom često se pokaže kao pravi pogodak. Takve akcije povećavaju promotivni doseg ustanove i privlače nove kupce, pridonoseći povećanju dobiti.

Organizacija događanja

Promocija restorana ne mora se temeljiti samo na pojedinačnim aktivnostima. Dobra ideja, povećanje prometa restorana, je održavanje redovitih događaja koji će promovirati restoran. Izložbe, vernisaži, radionice za djecu, glazbene, filmske ili pjesničke večeri odlična su prilika za privlačenje novih kupaca. Lokalni aktivisti i umjetnici mogu biti pozvani da sudjeluju u događanjima, što ne samo da će večeri učiniti ugodnijima za goste, već i promovirati restoran među njihovim prijateljima.

Povećajte prodaju izvan špice

Jedan od najlakših načina za povećanje prometa je pažljivo analiziranje prodaje. Znajući u koje sate obično imamo manje prometa, možemo prilagoditi našu ponudu u skladu s tim i ponuditi gostima dodatne promocije, kao što su:

  • happy hours;
  • ponuda za doručak ili ručak;
  • promocija kave za van;
  • desert po simboličnoj cijeni uz glavno jelo.

Kako poboljšati prodaju u restoranu – sažetak

Dobra procjena financijskog stanja restorana, umrežavanje s drugima, korištenje aplikacija – neki su od najboljih načina za povećanje prodaje i veću zaradu. Vrijedi ih isprobati, čak i kada je restoran u dobroj financijskoj poziciji – uostalom, promet restorana se gotovo uvijek može maksimalno povećati.