Blagajna ili POS sustav: što je bolje odabrati za gastronomiju?

POS sustav i blagajna – koje je rješenje bolje za restoran? Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Odabir jednog od alata ovisi uglavnom o veličini ugostiteljskog objekta i budžetu kojim raspolažete. Predstavljamo koje su prednosti i nedostaci POS sustava i fiskalne blagajne, koji se koriste u ugostiteljstvu. Provjerite! 

POS sustav ili blagajna – prednosti i nedostaci ovih rješenja

Fiskalna blagajna i POS (prodajni sustav) dva su rješenja koja se koriste u ugostiteljskim objektima. Razlikuju se po cijeni, opsegu funkcija i stupnju zahtjevnosti implementacije u rad restorana i osposobljavanja osoblja za korištenje. Dakle: POS ili fiskalna blagajna – koja će bolje raditi u restoranu?

Prednosti i nedostaci fiskalnih kasa

Fiskalna blagajna služi za evidentiranje i vođenje evidencije prometa i obračun poreza na promet. Pohranjuje podatke o neto iznosima, porezima po važećim stopama PDV-a, ukupnim iznosima poreza i bruto potraživanjima. Najveća prednost korištenja fiskalne kase u restoranu je niska cijena – košta manje od POS sustava. S pozitivne strane, jednostavnim i intuitivnim upravljanjem blagajnom mogu upravljati novi i manje iskusni zaposlenici.

Nedostatak upotrebe blagajne u ugostiteljskom objektu nedvojbeno je uzak raspon njezinih funkcija. To je zato što je rad uređaja uglavnom ograničen na izdavanje računa. Iz tog razloga, napredniji sustav prodaje može biti bolje rješenje za veće restorane.

POS sustav – prednosti i nedostaci

POS sustavi imaju prednosti i nedostatke. Nedostatak im je nedvojbeno trošak nabave koji je veći od troška nabave fiskalne kase. Osim toga – budući da su ovi sustavi puno naprednije rješenje – njihova implementacija u rad prostora i obuka osoblja može biti dugotrajna.

S druge strane, nedvojbene prednosti POS sustava uključuju čitav niz funkcija nedostupnih blagajnama. Dobar prodajni sustav osigurat će nesmetan rad restorana, pomoći u učinkovitom upravljanju i uvelike olakšati rad osoblja. Među pogodnostima POS sustava su: automatizirana kontrola troškova i zaliha, prikupljanje narudžbi, izdavanje računa i faktura ili prikupljanje statistike o popularnosti pojedinih jela.

Prodajni sustavi za restorane stoga su integrirani u svaki aspekt poslovanja restorana – narudžbe, dostavu hrane ili rezervacije. Ovo je rješenje o kupnji kojeg bi prije svega trebali razmisliti vlasnici velikih objekata s većim potrebama.

Fiskalna kasa – rješenje za mali ugostiteljski obrt

Blagajne su zbog svoje niske cijene i ograničenog spektra funkcija dobar alat uglavnom za male restorane koji opslužuju manji broj kupaca. U tom slučaju, blagajne odlično obavljaju svoju primarnu ulogu, kao što je naplata. Njihova prednost je niska cijena (POS sustav možda neće odgovarati budžetu restorana s manjim prihodima i prometom, iako to naravno nije pravilo).

Prilikom odabira fiskalne kase vrijedi obratiti pozornost na njene parametre i karakteristike, mogućnost cijepanja i rukovanja s više računa istovremeno, mogućnost cijepanja potraživanja na različite oblike plaćanja. Također je važno jednostavno mijenjati bazu robe, prijateljsko sučelje ili udoban i lako čitljiv ekran.

POS sustav – softver neophodan za veliki restoran

POS sustav je rješenje koje će dobro funkcionirati za veće restorane s velikim brojem kupaca i velikim prometom. Omogućit će vam optimizaciju procesa upravljanja prostorom, što će posebno pomoći njegovom vlasniku ili upravitelju. Popularnost korištenja suvremenih prodajnih sustava u ugostiteljstvu povezana je s brojnim mogućnostima koje nude. Među najvažnijima su kontrola računa i narudžbi, kontrola zaliha, rukovanje računima i pojednostavljenje procesa naručivanja, rezervacije i odabira stolova. Ovome dodajte olakšano upravljanje dostavom – što uvelike podupire logistiku dostave obroka kupcu.

POS sustav ili blagajna – sažetak

Blagajne i POS (point of sale system) dva su rješenja koja se koriste u ugostiteljskim objektima. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Fiskalna kasa je uređaj koji je jeftin za kupnju i jednostavan za korištenje. Međutim, njegova je funkcionalnost ograničena samo na izdavanje potvrda. 

S druge strane, POS sustavi podrazumijevaju veća ulaganja novca i više vremena za implementaciju i obuku osoblja za njihovo korištenje. Međutim, njihova glavna prednost je prisutnost brojnih opcija i sadržaja koji će uvelike pridonijeti učinkovitosti upravljanja jedinicom. Ovo je najbolje rješenje za velike restorane s većim prometom i velikim brojem gostiju.