Upravljanje restoranom: kako uspješno voditi restoran?

Svijest o potrebama restorana, odgovarajuća usluga gostima, učinkoviti marketinški napori i savjesno vođenje računa o financijama samo su neki od nužnih elemenata ispravnog vođenja restorana. Predlažemo kako upravljati restoranom da bude profitabilan i popularan među kupcima. 

Svijest o potrebama restorana

Vođenje restorana podrazumijeva dobro poznavanje njegovih potreba. To uglavnom uključuje logistička pitanja, nabavu i pravilno upravljanje osobljem. Uspješno vođenje restorana podrazumijeva uzimanje u obzir svih ovih elemenata i kontinuirano odgovaranje na svakodnevne izazove i probleme.

Svijest o potrebama restorana podrazumijeva i postavljanje mjerljivih ciljeva za bližu i dalju budućnost našeg ugostiteljskog poslovanja. Dobro sastavljen akcijski plan koji uzima u obzir slabosti i snage vođenja restorana i pokazuje mogućnosti ili moguće rizike povezane s tim može pomoći u njegovoj provedbi.

Neophodan dio upravljanja restoranom također je pažljivo praćenje učinaka naših postupaka. Oni se mogu svesti, na primjer, na pronalaženje boljeg izvora zaliha ili odlučivanje o povišici ili poticajnom bonusu za zaposlenike.

Pobrinite se za službu za korisnike

Služba za kupce jedan je od najvažnijih elemenata uspješnog vođenja restorana. Kada se kupcima omogući da se osjećaju ugodno, rado će se vratiti u ustanovu.

Vrijedno je zapamtiti o:

  • osoblje (osobito konobarsko osoblje) ima važnu ulogu u ovom polju. Stoga biste trebali osigurati da su pravilno obučeni za korisničku službu. Također je vrijedno zaposlenicima osigurati dobre uvjete za obavljanje njihovih dužnosti,
  • uvažavanje reklamacija – u ugostiteljstvu je iznimno važno načelo “gost je uvijek u pravu”. Iz tog razloga potrebno je s razumijevanjem i ozbiljnošću pristupiti svim primjedbama gostiju na poslužena jela.

Provoditi učinkovite i opsežne marketinške aktivnosti

Provođenje učinkovitih i opsežnih marketinških aktivnosti još je jedan ključ uspješnog upravljanja restoranom. S njima je veća vjerojatnost privlačenja novih kupaca i povećanja vidljivosti lokala. U doba interneta i društvenih mreža bitno je – uz elemente vanjskog oglašavanja – koristiti što više digitalnih kanala i alata.

Evo najvažnijih:

  • Društveni mediji – omogućuju ne samo povećanje vidljivosti prostora, već i uspostavljanje stalnog i dinamičnog kontakta s kupcima.
  • Google My Bussines – omogućuje vam dodavanje informacija o lokaciji vašeg objekta, njegovom radnom vremenu i kontakt podacima. Recenzije kupaca i jelovnik s cijenama jela također su važan dio prisutnosti Google pretraživanja.

Kontrolirajte troškove i primitke svog restorana

Kako upravljati restoranom da izbjegnete financijske probleme? Najvažnije je sustavno provjeravati sve financijske tijekove, koje treba brojati jednom tjedno ili jednom mjesečno. Važno je spriječiti bacanje hrane. Ako se redovito događa da na skladištu ostane previše proizvoda s istekom roka trajanja, ograničite naručivanje istih. 

Također je dobra ideja imati dodatna financijska sredstva kao sigurnosnu zaštitu. Također se mogu koristiti za popravak kvarova na opremi, povišice zaposlenicima ili kupnju skupljih, ali kvalitetnijih proizvoda.

Stalno povećavajte prodaju

Ne želeći dopustiti financijsku stagnaciju, potrebno je stalno širiti prodaju i razvijati ponudu. Na primjer, vrijedi razmisliti o promotivnim potezima koji će povećati vidljivost prostora i privući više kupaca. To može biti organizacija posebnih događaja za proslavu praznika (Božić, Dan djeteta) ili drugih važnih događaja (kao što je rođendan restorana). Također je dobra ideja izgraditi ponudu izvan špice ili uvesti popuste za vjernost za stalne kupce.

Potražite uštedu

Gdje tražiti uštede pri vođenju restorana? Kao prvo, možete se usredotočiti na traženje jeftinijeg veletrgovca, dobavljača ili dostavne tvrtke. Uštedjeti je moguće i zamjenom rasvjete energetski učinkovitijom ili skraćenjem radnog vremena lokala kada nema velikog prometa na kraju dana.

Da biste učinkovito vodili restoran, morate se pobrinuti za svaki aspekt njegovog rada. Sveobuhvatan pristup marketinškim aktivnostima, pomna analiza financija restorana i učinkovito upravljanje kadrovima, kao i kvalitetna usluga korisnicima svakako će doprinijeti poslovanju restorana.