Ako prevádzkovať sociálne médiá v reštaurácii? 5 tipov pre stravovacie zariadenia

Ako prevádzkovať sociálne médiá v reštaurácii? 5 tipov pre stravovacie zariadenia

Sociálne média dokážu dotvárať imidž reštaurácií, barov alebo kaviarní a nielen to. Sú  aj prostriedkami na komunikáciu so zákazníkmi, umožňujú propagovať váš podnik a  pomáhajú so zvyšovaním dosahu na internete.

Kľúčové je využívať sociálne médiá na propagáciu svojho podniku a využívať pri tom všetky funkcie, ktoré sú tam k dispozícii.  Ako správne prezentovať svoju reštauráciu v prostredí sociálnych médií? Na čo by ste mali myslieť? Zistite to v tomto článku!

Čo sú sociálne médiá pre reštaurácie?

Sociálne médiá v gastronómii nie sú rozmarom manažéra ani zbytočným nákladom na marketing. Aktuálne tvoria základ pri budovaní akejkoľvek značky. Sú kľúčové aj z hľadiska propagácie reštaurácie, budovania vzťahov so zákazníkmi a zvyšovania záujmu o váš podnik.

Najobľúbenejšie kanály sociálnych médií pre reštaurácie sú:

  • Facebook – je to jeden zo základných sociálnych kanálov v gastronómii. Nachádza sa tu veľká základňa vašej cieľovej skupiny. Používajú ho najmä ľudia vo veku 34-54 rokov, a teda najpravdepodobnejší zákazníci gastronomických podnikov. Služba je veľmi univerzálna. Umožňuje reštauráciám budovať komunitu, propagovať ponuky a jedlá, informovať o podujatiach organizovaných v prevádzke alebo všeobecne udržiavať kontakt so zákazníkmi.
  • Instagram – je kanál, ktorý sa oplatí používať, ak chcete osloviť mladšie publikum – od 18 do približne 35 rokov. Instagram reštaurácie bude dokonale fungovať na budovanie imidžu ak budete uverejňovať pestré obrázky. Fotografie môžete upraviť pomocou bezplatných filtrov, ktoré poskytuje aplikácia Instagram. Pozornosť zákazníkov získate používaním  populárnych hashtagov.
  • TikTok – táto platforma sa dá využiť v gastronómii na vytváranie krátkych kreatívnych videí, v ktorých sa prezentujú najzaujímavejšie jedlá. Stojí tiež za zváženie, či by krátka forma videa nebola užitočná napríklad na prezentáciu prípravy menu alebo jedla.

Každá sociálna sieť má jedinečné funkcie a možnosti, preto je potrebné prispôsobiť tomu komunikačné stratégie vašej reštaurácie.

profily na sociálnych sieťach pre reštaurácie

Ako riadite sociálne médiá v reštaurácii?

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, spravovanie sociálnych médií v reštaurácii by sa nemalo obmedziť na jednoduché nahrávanie príspevkov na kanály sociálnych médií. Je to otázka celkového vizuálneho dojmu, výberu fotografií, tvorby originálnych multimédií, pútavých popisov – nielen v kontexte platených reklamných kampaní. 

Čomu ešte sa oplatí venovať pozornosť pri tvorbe sociálnych médií pre reštaurácie?

Určenie cieľovej skupiny

Základom efektívneho využívania sociálnych médií v reštaurácii je určiť si cieľovú skupinu. Je potrebné zvážiť, aké sú charakteristiky a preferencie potenciálnych zákazníkov. Patrí sem vek alebo majetkové pomery. Na základe toho by sa mal zodpovedajúcim spôsobom tvoriť obsah a prispôsobiť tón komunikácie. Príklad? Elitný podnik bude zachovávať serióznosť, zdržanlivosť a komunikáciu bude smerovať “k vám”. Susedský bar môže byť neformálny, priamy a môže svojim sledovateľom priateľsky tykať.

Vypracujte plán zverejňovania a pravidelne publikujte

Budovanie dosahu gastronomickej značky na sociálnych sieťach je o systematickej, dôslednej a pravidelnej práci. Starostlivosť o obsah musí byť spojená s harmonogramom príspevkov, ich pravidelným zverejňovaním a údržbou fanpage reštaurácie.

Veľký dôraz by sa mal klásť aj na konzistentnosť komunikácie, a to aj z grafického hľadiska. Oplatí sa pozerať dopredu a plánovať príspevky, zohľadňovať aktuálne udalosti ako propagačné akcie alebo nové jedlá v ponuke atď. 

Majiteľ reštaurácie prevádzkuje sociálne médiá reštaurácie.

Informujte o propagačných akciách

Sociálne médiá by mali obsahovať všetky informácie o akciách, zľavách alebo špeciálnych udalostiach. Ak máte vo vašej prevádzke zvýhodnené obedové menu, šťastnú hodinku alebo vernostný program, platformy sociálnych médií sú výborným kanálom na to, aby ste o tom svoje publikum cielene informovali.

Buďte proaktívni a podporujte interakciu

Sociálne médiá sú ideálnym nástrojom na rozšírenie dosahu značky. Stačí, aby zákazník niečo komentoval online a uvidia to jeho priatelia – preto je dôležité motivovať ich, aby komunikovali, klásť otázky a reagovať na ich komentáre. Recenzie získané z vašich sociálnych sietí sú bohatým zdrojom spätnej väzby a pomôžu tvoriť vaše kvalitné vzťahy s aktuálnymi aj budúcimi zákazníkmi.   

Postarajte sa o vizuálnu stránku

V sociálnych médiách nie je miesto pre nedbalé fotografie alebo multimédia bez nápadu. Na trhu víťazia tie, ktoré vzbudzujú emócie a interakciu používateľov. Krátke videá alebo pestré fotky priamo z prevádzky v príjemnej atmosfére, prilákajú zvedavé pohľady ľudí.   

Sociálne médiá v stravovaní – prečo sú dôležité?

Sociálne médiá v reštaurácii by sa mali dôkladne spravovať. O kvalitu sociálnych médií reštaurácie sa môžeme postarať sami alebo tento proces zveriť profesionálom. Keďže nákupný proces sa presúva na internet a na trhu dominujú zákazníci, ktorí sú zvyknutí na prostredie Facebooku, Instagramu, TikToku a ďalších platforiem, sociálne médiá pomáhajú prilákať potenciálnych zákazníkov a ovplyvňujú budovanie stáleho publika. A to zohráva pre podnikanie kľúčovú úlohu.

Social Media & Content Marketing Specialist

V spoločnosti Restaumatic som zodpovedný za tvorbu obsahu a moderovanie profilov na sociálnych sieťach. V oblasti správy sociálnych médií spolupracujem aj s našimi zahraničnými pobočkami.