Kako voditi društvene mreže restorana? 5 savjeta za ugostitelje

Kako voditi društvene mreže restorana? 5 savjeta za ugostitelje

Danas društveni mediji restorana, barova ili kafića nisu samo bitan alat za stvaranje imidža. Također je sredstvo komunikacije s kupcima, formula za promociju ili sustav za proširenje dosega. Ključ je – iz perspektive pokretanja društvenih medija za restoran – održati određeni standard u smislu poruke i rukovanja pojedinačnim platformama. Kako pravilno predstaviti svoj restoran u okruženju društvenih medija? Na što treba obratiti pozornost? Saznajte u ovom članku!

Što su društveni mediji za restorane?

Društveni mediji u ugostiteljstvu nisu hir voditelja ili nepotreban trošak u pretpostavkama marketinga. Danas je to temelj i osnova svake aktivnosti vezane uz brendiranje. Oni su ključni u smislu promicanja restorana, izgradnje odnosa s kupcima i povećanja interesa za lokal.

Najpopularniji kanali društvenih medija za restorane su:

  • Facebook – ovo je jedan od osnovnih društvenih kanala u gastronomiji. To je zbog sveprisutnosti ciljne skupine. Uglavnom ga koriste osobe u dobi od 34 do 54 godine i stoga najvjerojatniji kupci ugostiteljskih poduzeća. Usluga je vrlo svestrana. Omogućuje restoranima izgradnju zajednice, promicanje ponuda i jela, informiranje o događajima koji se održavaju u prostorijama ili općenito održavanje kontakta s kupcima.
  • Instagram – je kanal koji vrijedi koristiti u kontekstu mlađe publike – od 18 do oko 35 godina. Instagram restorana savršeno će poslužiti za izgradnju imidža kroz upečatljive galerije fotografija. Korištenjem pažljivo izrađenih fotografija – one snimljene u obliku posebnih sesija, na primjer, dobro će funkcionirati – i mogućnostima popularnih hashtagova, Instagram postaje savršen alat za iskušavanje kupaca.
  • TikTok – Ova se platforma može koristiti u gastronomiji za izradu kratkih, kreativnih videa koji predstavljaju najzanimljivija jela. Također vrijedi razmisliti, na primjer, bi li kratka forma videa bila korisna za npr. prezentaciju pripreme jelovnika ili jela.

Svaka usluga ima jedinstvene značajke i mogućnosti, stoga je komunikacijsku strategiju potrebno prilagoditi.

profili restorana na društvenim mrežama

Kako upravljate društvenim mrežama restorana?

Suprotno onome što možda mislite, vođenje društvenih medija restorana ne može se ograničiti na jednostavno učitavanje postova na kanale društvenih medija. Riječ je o vizualnoj estetici, izboru fotografija, izradi originalne multimedije, intrigantnim opisima – makar samo u kontekstu plaćenih reklamnih kampanja. Na što još vrijedi obratiti pozornost pri izradi društvenih medija za restorane?

Odredite ciljnu skupinu

Temelj aktivnosti u kontekstu društvenih medija za restoran je točno odrediti ciljnu publiku. Potrebno je razmotriti koje su karakteristike i preferencije potencijalnih kupaca. To uključuje dob ili imovinsko stanje. Na temelju toga treba doraditi sadržaj i ton komunikacije. Primjer? Elitni će establišment biti ozbiljan, prigušen i usmjeravati komunikaciju ‘vama’. Kvartski lokal može biti ležeran, izravan i svakako bez te vrste ozbiljnosti u govornoj formuli.

Razvijte raspored objavljivanja i redovito ga objavljujte

Izgradnja dosega gastronomske marke na društvenim mrežama odnosi se na sustavnu, dosljednu i redovitost. Briga o sadržaju mora biti povezana s rasporedom objava, njihovim cikličkim objavljivanjem i redovitim održavanjem, primjerice, fanpagea restorana.

Također treba staviti jak naglasak na dosljednost komunikacije – također u grafičkom smislu. Vrijedno je gledati unaprijed i planirati objave unaprijed, uzimajući u obzir aktualna događanja, promocije ili nova jela na jelovniku itd.

Vlasnik restorana upravlja društvenim medijima restorana.

Obavijestite o promocijama

Društveni mediji moraju sadržavati sve informacije o promocijama, popustima ili posebnim akcijama. Primatelj bi trebao pronaći vijesti na platformama društvenih medija u vezi s činjenicom da određena ustanova pokreće jeftine sate, pakete za ručak ili popuste za vjernost.

Budite proaktivni i potaknite interakciju

Društveni mediji idealan su alat za proširenje dosega brenda. Sve što je potrebno je da kupac komentira nešto na internetu i njegovi prijatelji će to vidjeti – otud važnost poticanja njihove želje za interakcijom, postavljanjem pitanja, chatom, na primjer, komentiranjem objave. Stoga je važno prikupiti pozitivne povratne informacije kupaca u ime prostora, odgovoriti na komentare, pitanja i recenzije.

Vodite računa o vizualnoj strani

Na društvenim mrežama nema mjesta za traljave fotografije ili nedostatak ideja za intrigantnu multimediju. Tržište osvajaju oni koji pobuđuju emocije i interakciju korisnika. Stoga je važno voditi računa o vizualnoj sferi – profesionalnim seansama hrane, zanimljivim snimkama ili grafičkoj pripremi jelovnika.

Društveni mediji u ugostiteljstvu – zašto su važni?

Društvenim medijima restorana treba upravljati na najbolji mogući način. Za kvalitetu društvenih mreža restorana možemo se pobrinuti sami ili taj proces povjeriti profesionalcima u Restaumaticu. Budući da se proces kupnje seli online, a tržištem dominiraju kupci koji su navikli na okruženje Facebooka, Instagrama, TikToka i drugih platformi, društveni mediji pomažu privući potencijalne kupce i utječu na izgradnju stalne publike. A oni igraju ključnu ulogu za poslovanje.

Social Media & Content Marketing Specialist

U Restaumaticu se bavim stvaranjem sadržaja i moderiranjem profila na društvenim mrežama. Također surađujem s našim inozemnim podružnicama u području upravljanja društvenim medijima.