Jak snížit náklady v restauraci? 5 způsobů, jak ušetřit peníze

Jak snížit náklady v restauraci?

V dynamickém světě gastronomie je hledání efektivních způsobů snižování nákladů zásadní pro udržení konkurenceschopnosti. Tento článek představuje pět účinných strategií úspory nákladů, které mohou výrazně zlepšit finanční bilanci každé restaurace. Seznamte se s řešeními, která vám pomohou vyrovnat rozpočet, aniž by byla ohrožena kvalita nabízených služeb.

Proč šetřit peníze při provozování restaurace?

Provozování gastronomického podniku je neustálá ekonomická analýza: odhadování výnosů, hledání úspor ve výkazu nákladů, hledání forem optimalizace. Provozování restaurace nebo bistra v sousedství s sebou nepochybně nese provozní náklady. Problémem jsou někdy značné administrativní náklady nebo náklady spojené s nákupem surovin. Proto je důležitá optimalizace nákladů – rozumná politika úspor, která umožňuje udržet ziskovost podniku i při relativně nižších výnosech. Jak?

Vhodné žárovky

Osvětlení je prvek, který ovlivňuje nejen fungování restaurace nebo kuchyně, ale také design interiéru a atmosféru podniku. V praxi je proto třeba počítat s tím, že žárovky budou v provozu po celou otevírací dobu. Ačkoli se to na první pohled může zdát jako zanedbatelný problém, v měsíčním horizontu tomu tak není. Úsporné žárovky namísto například zastaralých modelů mohou přinést úspory v hodnotě několika desítek zlotých. Není to hodně? Pokud se na to podíváte z hlediska například několika desítek kusů, rozdíl se stane významným.

úsporné žárovky v restauracích

Květiny v květináčích místo řezaných květin

Jedná se o další prvek interiérového designu – stejně důležitý faktor jako to, zda je restaurace vnímána jako atraktivní, nebo ne. Vzhledem k výraznému nárůstu cen květin se vyplatí hledat alternativy. Těmi samozřejmě nemusí být jejich nepřirozené protějšky. Lze však zvážit i jinou možnost – mnohem ekonomičtější bude pořídit trvalé květiny, které budou interiér zdobit ne několik dní, ale například několik měsíců.

hrnkové květiny v restauraci

Hudba – využijte volné zdroje

Velkým dilematem je, jak ušetřit na výdajích spojených s pouštěním hudby v prostorách. Provozovat rozhlasovou stanici znamená platit poplatky spojené se SOZOU/SLOvgramem. Můžete také zvolit některou z mnoha služeb, které nabízejí knihovnu skladeb po zaplacení například měsíčního předplatného. Je však důležité mít na paměti, že nemusíte sahat pouze po známých hitech. Dobrou volbou je využít banky volných skladeb, které lze přizpůsobit například náladě místa konání nebo druhu podávaného jídla. 

Politika menšího plýtvání

Je na čase převést teorii do praxe – dobré hospodaření se zdroji vám umožní platit méně za produkty na přípravu jídla. Stačí například přesně analyzovat, kolik je potřeba k přípravě určitého pokrmu, a určit náklady na potraviny potřebné k přípravě pokrmu. Je také vhodné vzít v úvahu, kdy zákazníci nejčastěji volí konkrétní výrobky a zda existuje sezónnost. Díky tomu bude vaše nákupní politika efektivnější, což v dlouhodobém horizontu povede ke znatelným úsporám. 

Nabídněte možnost rozvozu

Rozumná politika snižování nákladů znamená nejen snižování výdajů, ale také hledání nových forem příjmů. Jednou z nich může být doručování jídel příjemcům. Ti jsou ochotni zaplatit za doručení jídla na místo – při správné kalkulaci to nebude finanční problém, ale může to zvýšit počet objednávek. Za tímto účelem se také vyplatí pečlivě zvážit, jaké vozidlo pro rozvoz zvolit.

Vzhledem k fixním nákladům na provoz podniku bude každý další prodej – i mimo provozovnu – ziskový. Pro efektivní rozvoj online prodeje se vyplatí sáhnout po osvědčených řešeních od společnosti Restaumatic. V rámci spolupráce můžete počítat s přístupem k automatizovaným marketingovým nástrojům, jako je věrnostní program nebo generátor propagačních kuponů, nebo získat profesionální webové stránky s online objednávkovým systémem.

Jak snížit náklady v restauraci – shrnutí

Ukázalo se, že provozování gastronomického podniku může být nákladné z řady důvodů, jako jsou náklady na nákup kuchyňského vybavení, náklady na pronájem prostor, náklady na zaměstnávání personálu a náklady na nákup a skladování potravin.

Není pochyb o tom, že nejdůležitějším nákladem v cateringovém podniku je samotné jídlo. Rozsah výdajů v této oblasti se liší podle sezóny nebo typu restaurace – například podle toho, zda je originální, nebo používá spíše levnější produkty. Kromě toho musí restauratéři brát v úvahu také náklady na údržbu potravin a čisticí prostředky, které mohou vyžadovat velké sklady a speciální vybavení.

Dalšími náklady jsou nemovitosti – například pronájem prostor pro restauraci. Nejedná se pouze o nájemné, ale také o údržbu prostor, jako je zajištění tepla nebo inženýrských sítí. Rostou také náklady na zaměstnance. V důsledku toho může být provozování gastronomického podniku nákladné. Je však třeba poznamenat, že velkou roli hrají specifika podniku a jeho rozsah a působnost. Je proto důležité pečlivě analyzovat strukturu nákladů na podnikání v oblasti stravování a optimalizovat svůj zisk z podnikání v oblasti stravování.

Social Media & Content Marketing Specialist

Ve společnosti Restaumatic jsem zodpovědný za tvorbu obsahu a moderování profilů na sociálních sítích. Také spolupracuji s našimi zahraničními pobočkami v oblasti správy sociálních médií.