Ako znížiť náklady v reštaurácii? 5 spôsobov, ako ušetriť peniaze

Ako znížiť náklady v reštaurácii ? 5 spôsobov, ako ušetriť peniaze

V dynamickom svete stravovania je hľadanie efektívnych spôsobov znižovania nákladov nevyhnutné na udržanie konkurencieschopnosti. Tento článok predstavuje päť účinných stratégií úspory nákladov, ktoré môžu výrazne zlepšiť finančnú bilanciu každej reštaurácie. Zoznámte sa s riešeniami, ktoré vám pomôžu vyrovnať rozpočet bez toho, aby ste ohrozili kvalitu ponúkaných služieb.

Prečo šetriť peniaze pri prevádzke reštaurácie?

Prevádzkovanie gastronomického podniku je neustála ekonomická analýza: odhad výnosov, hľadanie úspor vo výkaze nákladov, hľadanie foriem optimalizácie. Prevádzka reštaurácie alebo bistra v susedstve nepochybne zahŕňa prevádzkové náklady. Výzvou sú niekedy značné administratívne náklady alebo náklady spojené s nákupom surovín. Z toho vyplýva význam optimalizácie nákladov – rozumnej politiky úspor, vďaka ktorej je možné aj pri relatívne nižších výnosoch udržať ziskovosť podniku. Ako?

Vhodné žiarovky

Osvetlenie je prvok, ktorý ovplyvňuje nielen fungovanie reštaurácie alebo kuchyne, ale aj dizajn interiéru a atmosféru podniku. Preto v praxi musíte počítať s tým, že žiarovky budú v prevádzke počas celej otváracej doby. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať ako zanedbateľný problém, na mesačnej báze to tak nie je. Úsporné žiarovky namiesto napríklad zastaraných modelov môžu priniesť úsporu v hodnote niekoľkých desiatok zlotých. Nie je to veľa? Ak sa na to pozriete z pohľadu napríklad niekoľkých desiatok kusov, rozdiel sa stane významným.

energeticky úsporné žiarovky v reštauráciách

Kvetiny v kvetináčoch namiesto rezaných kvetov

Je to ďalší prvok interiéru – rovnako dôležitý faktor ako to, či je reštaurácia vnímaná ako atraktívna alebo nie. Vzhľadom na výrazný nárast cien kvetov sa oplatí hľadať alternatívy. Tie, samozrejme, nemusia byť ich neprirodzenými náprotivkami. Možno však zvážiť aj inú možnosť – oveľa ekonomickejšie bude zakúpiť trvalé kvety, ktoré budú interiér zdobiť nie niekoľko dní, ale napríklad niekoľko mesiacov.

črepníkové kvety v reštaurácii

Hudba – používajte bezplatné zdroje

Veľkou dilemou je, ako ušetriť na výdavkoch spojených s hraním hudby v priestoroch. Spustenie rozhlasovej stanice znamená platenie poplatkov spojených so SOZOU/SLOvgramom. Môžete si tiež vybrať jednu z mnohých služieb, ktoré ponúkajú knižnicu skladieb po zaplatení napríklad mesačného predplatného. Treba však pamätať na to, že nemusíte siahať len po známych hitoch. Dobrou možnosťou je využiť banky voľných skladieb, ktoré možno prispôsobiť napríklad nálade miesta konania alebo druhu podávaného jedla. 

Politika menšieho množstva odpadu

Je čas premeniť teóriu na prax – správne hospodárenie so zdrojmi umožní platiť menej za výrobky na prípravu jedál. Stačí napríklad presne analyzovať, koľko je potrebné na prípravu konkrétneho jedla, a určiť náklady na potraviny potrebné na prípravu pokrmu. Takisto sa oplatí počítať s tým, kedy si zákazníci najčastejšie vyberajú konkrétne výrobky a či existuje sezónnosť. Vďaka tomu bude vaša nákupná politika efektívnejšia, čo z dlhodobého hľadiska povedie k citeľným úsporám. 

Ponuka možností doručenia

Rozumná politika znižovania nákladov znamená nielen znižovanie výdavkov, ale aj hľadanie nových foriem príjmov. Jednou z nich môže byť dodávka stravy príjemcovi. Tí sú ochotní platiť za donášku jedla na miesto – pri správnej kalkulácii to nebude finančný problém, ale môže to zvýšiť počet objednávok. Na tento účel sa tiež oplatí dôkladne zvážiť, ktoré auto na rozvoz vybrať.

Vzhľadom na fixné náklady na prevádzku podniku bude každý ďalší predaj – aj mimo prevádzkových priestorov – ziskový. V záujme efektívneho rozvoja online predaja sa oplatí siahnuť po osvedčených riešeniach od spoločnosti Restaumatic. V rámci spolupráce sa môžete spoľahnúť na prístup k automatizovaným marketingovým nástrojom, ako je vernostný program alebo generátor propagačných kupónov, alebo získať profesionálnu webovú stránku s online objednávkovým systémom.

Ako znížiť náklady v reštaurácii- zhrnutie

Ukázalo sa, že prevádzkovanie stravovacieho podniku môže byť nákladné z viacerých dôvodov, ako sú náklady na nákup kuchynského vybavenia, náklady na prenájom priestorov, náklady na zamestnávanie zamestnancov a náklady na nákup a skladovanie potravín.

Niet pochýb o tom, že najdôležitejšími nákladmi v stravovacom podniku sú samotné potraviny. Rozsah výdavkov v tejto oblasti sa líši podľa sezóny alebo typu reštaurácie – napríklad podľa toho, či je originálna alebo používa skôr lacnejšie produkty. Okrem toho musia reštaurátori zohľadniť aj náklady na údržbu potravín a čistiacich prostriedkov, ktoré si môžu vyžadovať veľké sklady a špeciálne vybavenie.

Ďalšími nákladmi sú nehnuteľnosti – napríklad prenájom priestorov pre reštauráciu. Nejde len o nájomné, ale aj o údržbu priestorov, napr. zabezpečenie tepla alebo médií. Rastú aj náklady na zamestnancov. V dôsledku toho môže byť prevádzkovanie gastronomického podniku nákladné. Treba však poznamenať, že veľkú úlohu zohrávajú špecifiká daného podniku a jeho rozsah a pôsobnosť. Preto je dôležité starostlivo analyzovať štruktúru nákladov v stravovaní a optimalizovať svoj zisk z reštauračného podnikania.

Social Media & Content Marketing Specialist

V spoločnosti Restaumatic som zodpovedný za tvorbu obsahu a moderovanie profilov na sociálnych sieťach. V oblasti správy sociálnych médií spolupracujem aj s našimi zahraničnými pobočkami.