Kako smanjiti troškove u ugostiteljstvu? 5 načina da uštedite novac

Kako smanjiti troškove u ugostiteljstvu?

U dinamičnom svijetu ugostiteljstva pronalaženje učinkovitih načina za smanjenje troškova ključno je za ostanak konkurentan. Ovaj članak predstavlja pet učinkovitih strategija uštede koje mogu značajno poboljšati financijsku bilancu svakog restorana. Saznajte više o rješenjima koja vam mogu pomoći da uravnotežite svoj proračun bez ugrožavanja kvalitete usluge koju nudite.

Zašto štedjeti novac kada vodite restoran?

Vođenje ugostiteljske djelatnosti je stalna ekonomska analiza: procjena prihoda, traženje ušteda u troškovniku, traženje oblika optimizacije. Bez sumnje, vođenje restorana ili susjednog bistroa uključuje operativne troškove. Izazov ponekad predstavljaju znatni administrativni troškovi ili troškovi povezani s kupnjom sirovina. Otuda i važnost optimizacije troškova – razumne politike štednje, zahvaljujući kojoj je moguće i uz relativno manje prihode održati profitabilnost poslovanja. Kako?

Prikladne žarulje

Rasvjeta je element koji utječe ne samo na funkcioniranje restorana ili kuhinje, već i na uređenje interijera i atmosferu lokala. Dakle, u praksi morate računati s činjenicom da će žarulje raditi tijekom cijelog radnog vremena. Iako se na površini ovo može činiti kao manji problem, na mjesečnoj razini nije. Štedne žarulje umjesto, primjerice, zastarjelih modela mogu osigurati uštedu od desetak zlota. Ne mnogo? Gledate li to iz perspektive, primjerice, nekoliko desetaka komada, razlika postaje značajna.

štedne žarulje u restoranu

Cvijeće u saksijama umjesto rezanog cvijeća

Ovo je još jedan element uređenja interijera – jednako važan čimbenik kao i to hoće li se restoran percipirati kao privlačan ili ne. S obzirom na značajno povećanje cijena cvijeća, vrijedi potražiti alternative. To, naravno, ne moraju biti njihovi neprirodni dvojnici. Međutim, može se razmotriti još jedna opcija – bit će mnogo ekonomičnije kupiti trajno cvijeće koje će ukrašavati interijer ne nekoliko dana, već, na primjer, mjesecima.

cvijeće u saksiji u restoranu

Glazba – koristite besplatne izvore

Velika dilema je kako uštedjeti na troškovima puštanja glazbe u prostorijama. Pokretanje radijske postaje znači plaćanje pristojbi povezanih sa ZAMP-om. Također možete odabrati jednu od brojnih usluga koje nude biblioteku pjesama nakon plaćanja, primjerice, mjesečne pretplate. Vrijedi ipak zapamtiti da ne morate posezati za dobro poznatim hitovima. Dobra opcija je koristiti banke besplatnih pjesama koje se mogu uskladiti s, na primjer, raspoloženjem mjesta ili vrstom hrane koja se poslužuje.

Politika manje otpada

Vrijeme je da teoriju pretvorimo u praksu – pravilno upravljanje resursima omogućit će manje plaćanje proizvoda za pripremu jela. Dovoljno je, primjerice, točno analizirati koliko je potrebno za pripremu pojedinog jela i odrediti cijenu namirnica potrebnih za pripremu jela. Također je vrijedno računati kada će kupci najvjerojatnije odabrati određene proizvode i postoji li sezonalnost. To će vašu nabavnu politiku učiniti učinkovitijom, što će dugoročno dovesti do primjetnih ušteda.

Ponudite mogućnosti dostave

Mudra politika smanjenja troškova ne znači samo smanjenje troškova, već i traženje novih oblika prihoda. Jedan od njih može biti dostava obroka primatelju. Spremni su platiti dostavu obroka na njihovu lokaciju – pravim izračunom to neće predstavljati financijski problem, ali može povećati broj narudžbi. U tu svrhu također vrijedi pažljivo razmotriti koji automobil odabrati za isporuku.

S obzirom na fiksne troškove poslovanja, svaka dodatna prodaja – uključujući prodaju izvan poslovnih prostorija – bit će isplativa. Za učinkovit razvoj online prodaje vrijedi posegnuti za provjerenim rješenjima Restaumatica. U sklopu suradnje možete računati na pristup automatiziranim marketinškim alatima poput Programa vjernosti ili generatora promotivnih kupona ili dobiti profesionalnu web stranicu sa sustavom online naručivanja.

Kako smanjiti troškove u ugostiteljstvu – sažetak

Pokazalo se da vođenje cateringa može biti skupo zbog niza čimbenika, kao što su troškovi nabave kuhinjske opreme, troškovi najma prostora, troškovi zapošljavanja osoblja te troškovi kupnje i skladištenja hrane.

Nema sumnje da je najvažniji trošak u ugostiteljstvu sama hrana. Razmjeri izdataka ovdje će varirati ovisno o sezoni ili vrsti restorana – na primjer, je li originalan ili radije koristi jeftinije proizvode. Osim toga, ugostitelji također moraju uzeti u obzir troškove održavanja hrane i sredstava za čišćenje, što može zahtijevati velika skladišta i posebnu opremu.

Drugi trošak su nekretnine – primjerice najam prostora za restoran. Ne radi se samo o najmu, nego o održavanju prostora, npr. pružanje topline ili komunalnih usluga. Troškovi osoblja također rastu. Kao rezultat toga, vođenje cateringa može biti skupo. Međutim, treba napomenuti da specifičnosti dotičnog posla te opseg i opseg poslovanja igraju veliku ulogu. Stoga je važno pažljivo analizirati strukturu troškova u ugostiteljstvu i optimizirati svoju dobit od poslovanja restorana.

Social Media & Content Marketing Specialist

U Restaumaticu se bavim stvaranjem sadržaja i moderiranjem profila na društvenim mrežama. Također surađujem s našim inozemnim podružnicama u području upravljanja društvenim medijima.