Gubite li klijente? Vodite računa o svojoj web stranici.

Gubite li klijente? Vodite računa o svojoj web stranici.

Jedan od najvažnijih, ali dodatno zanemarenih aspekata u vođenju restorana je prisutnost na mreži i kvalitetna web stranica. Mnogi kupci pregledavaju online jelovnik prije posjeta restoranu. Bez web stranice vaš restoran zapravo ne postoji. Evo 5 značajki funkcionalne web stranice restorana.

Gdje započeti?

Prije svega, od prisutnosti. Web stranica s funkcionalnim jelovnikom je neophodna, ali vaš restoran treba imati i svoj profil na društvenim mrežama, gdje će aktivno održavati odnose s promatračima, odgovarati na pitanja, odgovarati na poruke i objavljivati fotografije jela. Također je vrijedno zapamtiti svoju posjetnicu na Googleu i ispuniti je informacijama kako ne biste izgubili klijente u prvoj fazi. Ime, točna adresa, web adresa, broj telefona, adresa e-pošte – ovo je bitno. Dodavanje fotografija uzoraka jela s jelovnika također će biti cijenjeno.

5 karakteristika dobre web stranice za restoran

Estetika

Web stranica može biti prosječna, ali lijepa, dotjerana web stranica privući će pozornost, pobuditi povjerenje i svijest da restoran dobro posluje. Ukratko, s web-stranicom prilagođenom tipu vašeg poslovanja, s dobro osmišljenim elementima: fontovima, naslovima, bojama, kvalitetnim fotografijama, pridobit ćete kupce. Važno je zapamtiti da lijepa web stranica ne znači previše dizajnirana, s viškom sadržaja i grafike. Bolje je neprijatelj dobra. Osim toga, preopterećena web stranica utječe na vrijeme učitavanja, a korisnik koji mora dugo čekati na pregled stranice sigurno neće postati vaš kupac.

Vidljivi podaci za kontakt

Nema važnije stvari na web stranici restorana od kontakt podataka. Neophodno je uključiti ažuran telefonski broj, adresu e-pošte i poveznice na društvene mreže gdje potencijalni kupci također mogu kontaktirati vaš restoran.

Osim osnovnih, dodajte podatke o radnom vremenu, mogućnostima rezervacije, mogućnostima plaćanja, mogu li se unositi kućni ljubimci te ima li restoran prostor za djecu.

Jasni jelovnici

Kako ne izgubiti kupce? Prije svega, stavite jelovnik na web stranicu. Suvremena, s jasno definiranim sastavom jela, težinama i cijenama. Ovo je osnovna stvar koju trebate učiniti dostupnom na web stranici vašeg restorana. Označavanje jela, bilo da je ljuto, vegansko, za djecu i sl. je dobrodošlo. Ne zaboravite ni fotografije jela, to je uvijek konkretan pokazatelj kako jelo izgleda, volumena i jednostavno je li fensi. Lijepe fotografije ukusnih jela obavezne su na web stranici restorana.

Vlastiti sustav online naručivanja

Ako želite zaraditi više i privući nove kupce koji ne žele uvijek dolaziti u vaše prostorije, neophodno je postaviti vlastiti sustav online naručivanja. Ovo ne samo da će vam pomoći da povećate broj narudžbi, već će vam pomoći i da organizirate upravljanje svojim restoranom. S vlastitim sustavom prodaje uštedjet ćete na provizijama i moći ćete se usredotočiti na rast svog poslovanja. U isto vrijeme gradite vlastitu bazu kupaca, učinkovito upravljate svojom mrežom dostave i jednostavno odgovarate za svoje vozače. Mogućnost online naručivanja na web stranici mora biti savršeno vidljiva i prije svega stalno funkcionalna. Ne možete si dopustiti pogreške u fazi naručivanja ili plaćanja. Takve će situacije obeshrabriti kupce da ponovno naruče i neće se vratiti u vaš restoran.

Mobilna aplikacija

Kupci koji radije naručuju telefonom sigurno će cijeniti što to mogu učiniti putem praktične aplikacije. Ako im je ovaj funkcionalan i brz za korištenje, naručivat će sve češće i češće. Namjenska aplikacija omogućit će korisniku da naruči iz vašeg restorana bez prijave, bez čekanja i bez potrebe da svaki put upisuje adresu za dostavu. Ovo je izvrstan alat i za poslovanje i za marketing.

Što još vrijedi imati na umu?

Ne smijete zaboraviti da veliki broj ljudi pregledava jelovnike restorana putem telefona, stoga je obavezno da vaša web stranica bude prilagođena mobilnim uređajima – mora biti responzivna. Svaki element vidljiv na zaslonu telefona mora biti vidljiv, dobro podešen, ne smije se preklapati s drugim elementima. Osim toga, ako imate online sustav naručivanja, trebali biste pratiti cijeli put naručivanja i provjeriti ima li kupac na tom putu tehničkih problema.

Gore smo vam rekli o nekim karakteristikama dobre web stranice restorana. Mnogo je više tehničkih čimbenika koji će osigurati da ne izgubite kupce, već naprotiv, dobijete nove i izgradite svoju online prepoznatljivost. Znamo da se ugostitelj bavi mnogim stvarima odjednom – od kadrovskih i financijskih pitanja do naručivanja robe za restoran, a često i sam priprema jela. On ili ona nema vremena ni glave za praćenje tema web dizajna.

Stoga je dobar potez tehničke teme vezane uz web stranicu i sustav online naručivanja povjeriti profesionalcima. Oni će se pobrinuti ne samo za vidljivost web stranice, već i za njezin izgled i funkcionalnost.

Imate li pitanja o web stranici i sustavu online naručivanja? Nazovite nas!
Tel:+38595368920 ili pošaljite e-mail na marijana.budrovic@restaumatic.com.

Social Media & Content Marketing Specialist

U Restaumaticu se bavim stvaranjem sadržaja i moderiranjem profila na društvenim mrežama. Također surađujem s našim inozemnim podružnicama u području upravljanja društvenim medijima.