Loga restaurací: jak by měla vypadat v restauraci?

logo pro restaurace

Logo je jedním z nejlépe rozpoznatelných prvků restauračního zařízení. Slouží jako jeho vizitka a může rozhodnout o tom, jaký dojem si hosté o restauraci udělají. Je také výrazným symbolem, který dává podniku uznání. Nejen to, ale často přispívá k jeho úspěchu v oboru. Jak vytvořit logo? Z čeho se skládá? O tom v článku!

logo pro restaurace

Nejdůležitější pravidla pro tvorbu loga restaurace

Logo je důležitou součástí marketingové strategie značky. Může ovlivnit názor spotřebitelů ještě před návštěvou restaurace, povzbudit hosty, aby využili její nabídky, nebo naopak. Proto je vytvoření nebo výběr vizuálního symbolu restauračního podniku velmi důležité.

Logo by mělo odrážet charakter, poslání, hodnoty a specifika provozu restaurace. Mělo by ladit s názvem restaurace – může být jeho vizuálním ztvárněním (např. prostřednictvím grafiky). Často je ústředním bodem loga název restaurace.

Je důležité, aby logo zobrazovalo příběh (související s restaurací nebo pro ni důležitý), který definuje identitu podniku. Například logo restaurace, která podává ryby a mořské plody, by mělo obsahovat mořské motivy nebo motivy související s rybolovem. Na druhou stranu, pokud plánujete otevřít pizzerii, můžete při navrhování loga zahrnout obrázek pizzy a barevné schéma, které odkazuje na italskou vlajku. Pokud naopak provozujete mexickou restauraci s pikantními pokrmy, může odkazovat například na motiv Santa Muerte. Především je však důležité mít na paměti, že logo by mělo být jasné, estetické a snadno čitelné.

Logo by mělo odrážet charakter restaurace

Logo by mělo odrážet charakter a styl restaurace a odpovídat typu podniku, ve kterém se nachází. Může odkazovat na jméno majitele, na charakteristický prvek podniku nebo na prvek, který jej odlišuje od konkurence. Je třeba mít na paměti, že takové výrazné prvky si zákazníci zapamatují.

Například elegantní podnik provozovaný podle vzorce slow food by měl mít logo, které odpovídá jeho poslání a hodnotám, které prezentuje. Podnik zabývající se výrobou kebabu by naopak dobře ilustrovalo logo s grafikou zobrazující jeho stěžejní pokrm, kebab. Pokud je charakteristickým znakem podniku rychlé doručení, bylo by vhodné, aby logo obsahovalo například předměty spojené s rychlým cestováním.

Barevné schéma je důležité

Barvy jsou v potravinářském průmyslu (a nejen v něm) velmi důležitou součástí návrhu loga. Barvy mohou ovlivňovat naši náladu a dokonce vyvolávat různé emoce. Jejich význam je proto nesmírně důležitý.

Ať už provozujete elegantní restauraci, kavárnu, bar nebo pizzerii, je dobré zvolit přirozené barvy, které budou ladit s čerstvými a přírodními potravinami. Logo restaurace by mělo v hostech vzbudit chuť k jídlu a pozvat je na hostinu. Pokud se rozhodnete v logu kombinovat několik barev, dbejte na to, aby spolu harmonicky ladily. Barvy by měly lahodit oku spotřebitele.

Výběr správného tvaru

Originální tvary samotného loga restaurace, stejně jako prvky na něm, jej mohou odlišit od konkurence. To dává restauraci šanci, aby ji zákazníci poznali a zapamatovali si ji. Při experimentování s formou je však třeba být zdrženlivý, abyste to nepřehnali. Vyplatí se volit klasické, univerzální a nadčasové tvary, jako jsou například kruhy.

Stavět na pozitivních vazbách

Hosté chtějí navštěvovat restaurace, které v nich vyvolávají pozitivní pocity. Kromě příznivé atmosféry v podniku záleží také na chuti jídla. Logo by proto mělo být jakýmsi oznámením chutného menu. Jakékoli kontroverzní nápady související s logem se nedoporučují. Mohou jednoduše způsobit, že podnik bude mít u zákazníků špatné asociace. 

restauratér vybírá logo pro restauraci

Logo restaurace – shrnutí

Logo můžete použít ke zvýšení zájmu o restauraci. Umožní vám vybudovat a posílit pozici restaurace na trhu a zvýšit její povědomí mezi zákazníky. Je jedním z nejdůležitějších prvků vizuální identity restaurace. Mějte na paměti, že logo by mělo upoutat pozornost zákazníků a být zapamatovatelné. Proto se vyplatí pečlivě promyslet, jak by mělo vypadat.

Podívejte se, jak vypadají webové stránky, které jsme vytvořili pro naše restauratéry: https://www.restaumatic.com/cs/websites/

Brand & Marketing Coordinator

Zodpovídá za plánování a realizaci marketingové strategie společnosti Restaumatic v Polsku a v zahraničních pobočkách. Koordinuje a analyzuje online a offline aktivity.