Logo restorana: kako bi trebao izgledati u gastronomiji?

Logo restorana

Logotip je jedan od najprepoznatljivijih elemenata ugostiteljskog objekta. Služi kao njegova posjetnica i može odrediti dojam gostiju o restoranu. To je također prepoznatljiv simbol koji pruža prepoznatljivost ustanovi. I ne samo to, već često doprinosi njegovom uspjehu u industriji. Kako izraditi logo? Od čega se sastoji? O tome u članku!

Idea za logo restorana

Najvažnija pravila za izradu logotipa restorana

Logotip je važan dio marketinške strategije marke. Može utjecati na mišljenje potrošača prije posjeta restoranu, potaknuti goste da iskoriste ponudu restorana ili suprotno. Stoga je kreiranje ili odabir vizualnog simbola ugostiteljskog poslovanja od velike važnosti.

Logo treba odražavati karakter, misiju, vrijednosti i specifičnosti poslovanja restorana. Poželjno je da je u skladu s nazivom restorana – može biti njegov vizualni prikaz (npr. grafički). Čest je slučaj da je naziv restorana glavna točka logotipa.

Važno je da logo prikazuje priču (vezanu ili važnu za restoran) koja definira identitet objekta. Logo restorana koji, primjerice, poslužuje ribu i morske plodove trebao bi sadržavati morske ili ribičke motive. S druge strane, ako planirate otvoriti pizzeriju, prilikom dizajniranja logotipa možete uključiti sliku pizze i shemu boja koja upućuje na talijansku zastavu. S druge strane, ako vodite meksički restoran sa začinjenom hranom, to se može odnositi na temu Santa Muerte, na primjer. Iznad svega, međutim, važno je zapamtiti da logotip treba biti jasan, estetski ugodan i lako čitljiv.

Odražavaju karakter restorana

Logo bi trebao odražavati karakter i stil restorana i odgovarati vrsti poslovanja. Može se odnositi na ime vlasnika, na karakterističnu značajku objekta ili na element koji ga izdvaja od konkurencije. Treba imati na umu da će takve karakteristične karakteristike pamtiti kupci.

Elegantna ustanova koja radi na formuli spore hrane, na primjer, trebala bi imati logo koji odgovara misiji i vrijednostima koje predstavlja. Ćevabdžinica će, s druge strane, biti dobro ilustrirana logom s grafikom koja prikazuje njegovo vodeće jelo, kebab. Ako je obilježje lokala brza dostava, bilo bi dobro da logo uključuje, primjerice, artikle povezane s brzim putovanjem.

Shema boja je važna

Boje su iznimno važan dio dizajna logotipa u posluživanju hrane (i šire). Boje mogu utjecati na naše raspoloženje, pa čak i izazvati različite emocije. Stoga je njihov značaj iznimno važan.

Bez obzira vodite li elegantan restoran, kafić, bar ili pizzeriju, dobro je odabrati prirodne boje koje će asocirati na svježu i prirodnu hranu. Logo restorana ima za cilj potaknuti apetit gostiju i pozvati ih na gozbu. Kada odlučite kombinirati nekoliko boja u logotipu, pobrinite se da harmonično djeluju zajedno. Boje moraju biti ugodne oku potrošača.

Odaberite pravi oblik

Originalni oblici samog logotipa restorana, kao i elementi na njemu, mogu ga izdvojiti od konkurencije. To daje restoranu priliku da bude prepoznat i zapamćen od strane kupaca. Međutim, potrebno je biti suzdržan u eksperimentiranju s oblikom, kako ne biste pretjerali. Vrijedno je birati klasične, univerzalne i bezvremenske oblike, poput krugova.

Idite se na pozitivne asocijacije

Gosti žele posjetiti restorane koji u njima izazivaju pozitivne osjećaje. Osim povoljne atmosfere u objektu – bitan je i okus jela. Dakle, logo bi trebao biti svojevrsna najava ukusnog jelovnika. Bilo kakve kontroverzne ideje vezane uz logo nisu preporučljive. Oni mogu učiniti da ustanova jednostavno ima loš odnos s kupcima.

Wlasnik restorana osmisljava logo

Logo restorana – sažetak

Pomoću logotipa možete povećati zanimanje za ugostiteljski objekt. Omogućuje vam izgradnju i jačanje pozicije restorana na tržištu i povećanje njegove svijesti među kupcima. Jedan je od najvažnijih elemenata vizualnog identiteta ugostiteljskog poslovanja. Imajte na umu da bi logo trebao privući pažnju kupaca i biti nezaboravan. Stoga je vrijedno pažljivo razmisliti o tome kako bi to trebalo izgledati.

Pogledajte web stranice koje smo pripremili za naše klijente: https://www.restaumatic.com/hr/websites/

Brand & Marketing Coordinator

Odgovorna je za planiranje i provođenje marketing strategije Restaumatica u Poljskoj i stranim podružnicama. Koordinira i analizira online i offline aktivnosti.