Ako pripraviť vianočný a novoročný catering?

Oficiálne vítame sezónu chutných jedál! Ako iste viete, december je jedným z najlepších mesiacov v roku. Vôňa sviatočných dobrôt a čerstvo upečených sladkostí zaplní miestnosť, keď sa vianočný stôl prehýba pod ťarchou tanierov. S rastúcimi nákladmi na potraviny sa však čoraz viac ľudí rozhoduje objednať si štedrovečerný catering priamo v obľúbenej reštaurácii. To im pomáha ušetriť peniaze, čas aj stres.

Kým vaši hostia hľadajú štedrovečerné jedlá a obľúbené sezónne pokrmy, vy pravdepodobne premýšľate, ako si vaša reštaurácia môže zabezpečiť miesto na ich sviatočnom tanieri. Už nemusíte! Nižšie sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri príprave a propagácii vašej vianočnej alebo silvestrovskej ponuky cateringu. 

Špeciálne vianočné a silvestrovské menu  

Tradície Štedrého večera sú vo väčšine domácností podobné, ale jedlá na sviatočnom stole sa môžu líšiť. Niekde sú povinné domáce knedle alebo tradičný zeleninový šalát, inde sa viac zameriavajú na rôzne jedlá z rýb. V jednom dome sa večera začína hubovou polievkou alebo červeným borščom s kapustou a hubovými raviolkami, zatiaľ čo v inom sleďom na smotane alebo zemiakmi s údeným lososom.

Preto je dobré spoznať štedrovečerné jedlá v rôznych regiónoch Poľska a iné jedlá, ako sú jedlá vo vašej rodine. Samozrejme, nepreháňajte ich počet, aby ste sa vyhli situácii, že menej obľúbené hlavné jedlá si objedná len jedna rodina.

Kde nájsť takéto informácie? Samozrejme, na internete, ale môžete sa opýtať aj svojich priateľov alebo zákazníkov a fanúšikov na sociálnych sieťach.

Premyslite si tiež, ako si vaši hostia budú môcť objednať vianočný catering. Obmedzte objednávky zadávané telefonicky, pretože počas vianočného obdobia na ne jednoducho nemusíte mať čas. Niektoré POS systémy, ako napríklad ten od spoločnosti Restaumatic, umožňujú vytvoriť špeciálne sezónne menu. Ide o jednoduché a rýchle riešenie, ktoré vašim hosťom veľmi uľahčí objednávanie jedál so sebou a vy budete mať najdôležitejšie informácie zhromaždené na jednom mieste.

Propagácia sviatočného ceteringu

Nezabudnite, že okrem prípravy vhodného jedálneho lístka na vianočné a silvestrovské obdobie je tiež dôležité propagovať svoju novú ponuku súčasným aj novým zákazníkom.

Môžete to urobiť niekoľkými spôsobmi:

  • pridajte k objednávkam kartičku s informáciami – ak chcete, môže to byť leták, ale rovnako účinná môže byť aj ručne napísaná alebo vytlačená kartička na peknom papieri,
  • zverejnite takéto informácie na sociálnych sieťach a zvýšte ich dosah investíciou do reklamy na Facebooku alebo ju zadajte externému dodávateľovi
  • investujte do reklamy Google,
  • vytvorte newsletter, v ktorom zákazníkom predstavíte svoju špeciálnu ponuku,
  • pri telefonických objednávkach informujte zákazníkov, že pre nich pripravíte štedrovečernú večeru, jedlá na Vianoce alebo Silvestra.
  • Nezabúdajte, že hostia si často vyberajú miestne reštaurácie, preto sa v záujme maximalizácie zisku oplatí ponúknuť im aj špeciálnu akciu pri tejto príležitosti alebo vytvoriť online udalosť. Len tak zvíťazíte nad konkurenciou.

Štedrovečerný catering – jasná hmotnosť a zloženie

Uveďte, pre koľko osôb je každé jedlo určené a či sa vyskytnú nejaké alergie. V online menu zverejnite fotografie a opisy jedál – niekedy je najlepšou taktikou na zvýšenie predaja lahodná fotografia kačice s omáčkou alebo lososa. Fotografie môžete zhotoviť sami, aj telefónom, ale nezabudnite dbať na prirodzené svetlo, kompozície a oku lahodiacu výzdobu jedál.

Nastavenie očakávaných časov vyzdvihnutia

Dokonca aj pri určených oknách na vyzdvihnutie a časoch doručenia môže dôjsť k určitému oneskoreniu; informujte hostí, že na svoju objednávku budú musieť čakať dlhšie. Pripravíte tak hostí na väčšiu trpezlivosť s vaším tímom a kuchyňou.