Manažment reštaurácie: ako úspešne viesť reštauráciu?

Uvedomenie si potrieb reštaurácie, správny servis pre hostí, efektívne marketingové úsilie a svedomitá starostlivosť o financie sú len niektoré z nevyhnutných prvkov správneho vedenia reštaurácie. Navrhujeme, ako riadiť reštauráciu, aby bola zisková a obľúbená u zákazníkov.

Znalosť potrieb reštaurácie

Prevádzkovanie reštaurácie si vyžaduje dobrú znalosť jej potrieb. Ide najmä o logistiku

otázky, obstarávanie a správne riadenie zamestnancov. Úspešné riadenie

reštaurácie zahŕňa zohľadnenie všetkých týchto prvkov a priebežné reagovanie na

na každodenné výzvy a problémy.

Uvedomenie si potrieb reštaurácie zahŕňa aj stanovenie merateľných cieľov pre najbližšie a

vzdialenejšiu budúcnosť nášho stravovacieho podniku. Dobre zostavený akčný plán, ktorý zohľadňuje slabé a silné stránky prevádzkovania reštaurácie a ukazuje príležitosti alebo

možné riziká s ním spojené, môže pomôcť pri jeho realizácii.

Nevyhnutnou súčasťou riadenia reštaurácie je aj starostlivé monitorovanie účinkov našich činností. Tie sa môžu zúžiť napríklad na hľadanie lepšieho zdroja zásobovania alebo na rozhodovanie o zvýšení platu či motivačných prémiách pre zamestnancov.

Starostlivosť o zákaznícky servis

Služby zákazníkom sú jedným z najdôležitejších prvkov úspešného fungovania reštaurácie. Ak sa zákazníci cítia príjemne, budú sa do podniku radi vracať. 

Stojí za to si zapamätať: 

  • personál (najmä čašníci) zohráva v tejto oblasti dôležitú úlohu. Preto by ste mali zabezpečiť, aby boli riadne vyškolení v oblasti služieb zákazníkom. Takisto je vhodné poskytnúť zamestnancom dobré podmienky na výkon ich povinností,
  • zohľadňovanie sťažností – zásada “zákazník má vždy pravdu” je v gastronómii mimoriadne dôležitá. Z tohto dôvodu je potrebné s pochopením a vážnosťou pristupovať k akýmkoľvek pripomienkam hostí k podávaným jedlám. 

Vykonávanie účinných a rozsiahlych marketingových aktivít

Ďalším kľúčom k úspešnému riadeniu reštaurácie je vykonávanie účinných a rozsiahlych marketingových aktivít. Vďaka nim je väčšia pravdepodobnosť prilákania nových zákazníkov a zviditeľnenia podniku. V dobe internetu a sociálnych médií je nevyhnutné – okrem prvkov vonkajšej reklamy – využívať čo najviac digitálnych kanálov a nástrojov.

Tu sú tie najdôležitejšie:

  • Sociálne médiá – umožňujú nielen zviditeľniť priestory, ale aj nadviazať neustály a dynamický kontakt so zákazníkmi.
  • Google My Bussines – umožňuje pridať informácie o polohe vašej prevádzky, otváracích hodinách a kontaktné informácie. Dôležitou súčasťou prítomnosti vo vyhľadávači Google sú aj recenzie zákazníkov a jedálny lístok s cenami jedál.

Kontrola výdavkov a príjmov vašej reštaurácie

Ako riadiť reštauráciu, aby ste sa vyhli finančným problémom? Najdôležitejšie je systematicky kontrolovať všetky finančné toky, ktoré by sa mali počítať raz týždenne alebo raz mesačne. Dôležité je zabrániť plytvaniu potravinami. Ak sa pravidelne stáva, že na sklade zostáva príliš veľa výrobkov s prešlým dátumom spotreby, mali by ste obmedziť ich objednávanie.

Je tiež dobré mať dodatočné finančné zdroje ako bezpečnostnú rezervu. Môžu sa použiť aj na opravu porúch zariadení, zvýšenie platov zamestnancov alebo nákup drahších, ale kvalitnejších výrobkov.

Neustále zvyšovanie predaja

Keďže nechceme dopustiť finančnú stagnáciu, je potrebné neustále rozširovať predaj a rozvíjať ponuku. Stojí za to premýšľať napríklad o propagačných ťahoch, ktoré zviditeľnia priestory a prilákajú viac zákazníkov. Môže ísť o organizovanie špeciálnych podujatí pri príležitosti sviatkov (Vianoce, Deň detí) alebo iných významných udalostí (napríklad narodeniny reštaurácie). Dobrým nápadom je aj zostavenie ponuky mimo špičky alebo zavedenie vernostných zliav pre stálych zákazníkov.

Hľadajte úspory

Kde hľadať úspory pri prevádzkovaní reštaurácie? V prvom rade sa môžete zamerať na hľadanie lacnejšieho veľkoobchodníka, dodávateľa alebo dodávateľskej spoločnosti. Ušetriť sa dá aj výmenou osvetlenia za energeticky úspornejšie alebo skrátením otváracích hodín podniku, keď na konci dňa nie je vysoký obrat.

Ak chcete efektívne prevádzkovať reštauráciu, musíte sa postarať o každý aspekt jej prevádzky. Komplexný prístup k marketingovým aktivitám, dôkladná analýza financií reštaurácie a efektívne riadenie personálu, ako aj kvalitný zákaznícky servis budú určite prínosom pre prevádzku reštaurácie.